Jyllands-Posten frifunnet for injurier

Den danske Morgenavisen Jyllands-Posten fikk i dag rettens medhold for trykkingen av 12 Muhammed-tegninger i avisen den 30. september 2005.

Syv muslimske foreninger gikk til privat søksmål mot avisens sjefsredaktør Carsten Juste og kulturredaktør Flemming Rose for overtredelse av straffelovens injuriebestemmelser. Men byretten i Århus har ikke funnet det bevist at tegningene eller den ledsagende artikkel på noen måte utgjorde en personlig fornærmelse mot noen av saksøkerne.

Det melder Jyllands-Posten iet ekstraoppslag i sin nettavis.

Denne rettsaken var tredje forsøk på å få avisen dømt for trykkingen av tegningene. Forsøket på å få avisen tiltalt etter blasfemi- og rasismeparagrafene ble avvist av statsadvokaten i Viborg, men brakt inn for riksadvokaten.

Etter en grundig vurdering av hver enkelt tegning ble det 15. mars fastslått at ingen av dem utgjorde en overtredelse av straffelovens blasfemiparagraf eller rasismeparagraf.

Deretter reiste de muslimske foreningene en privat straffesak for overtredelse av straffelovens injuriebestemmelser, som har til hensikt å beskytte mot fornærmende og ærekrenkende ytringer, men uten å lykkes.

Rettsaken skulle avgjøre om avisen ved å trykke tegningene satte likhetstegn mellom islam og elementer som kvinneundertrykkelse, terror og krig ved blant annet å offentliggjøre en tegning av Muhammed med en bombe i turbanen.

Ikke overrasket
Jyllands-Postens ansvarlige sjefreaktør Carsten Juste, er ikke overrasket over dommen.

? Alt annet enn en klar frifinnelse ville ha vært en katastrofe for pressefriheten og medienes mulighet til å oppfylle deres oppgave i et demokratisk samfunn, sier Carsten Juste i en kommentar til egen avis.

? Man kan mene hva man vil om tegningene og offentliggjørelsen av dem, men bladets uomtvistelige rett til å trykke dem er nå slått fast av både rikets øverste anklagemyndighet og av rettssystemet. Visst har de muslimske foreningene mulighet til å ankedommen, men ærlig talt tror jeg at alle er klar over at denne klare frifinnelse er den riktige og eneste akseptable avgjørelsen.

Carsten Juste tror imidlertid ikke at frifinnelsesdommen vil tilfredsstille de islamistiske krefter som stadig fremsetter drapstrusler mot avisen og tegnerne.

Imamer forstår ikke dommen
Imamene Abu Laban og Kasem Ahmad fra Islamisk Trossamfund vil i løpet av dagen kommentere avgørelsen på den arabiske tv-kanal Al-Jazeera.

? Vi respekterer dommen, men vi forstår den ikke. Og vi forstår ikke at det muslimske mindretall ikke beskyttes bedre i Danmark, sier talsmann Kasem Ahmad til Jyllands-Posten. Islamisk Trossamfund vil anke avgjørelsen inn for landsretten.

Han forventer at avgjørelsen vil skape uro i den muslimske verden, men tror ikke at den vil medføre voldelige reaksjoner.

Mz