PROVOSERENDE: Juletrelys skjærer nord-koreanske ledere i øynene. Illustrasjonsfoto.

Julelys provoserer Nord-Korea

Julelys langs grensen er psykologisk krigføring, mener Nord-Korea. Sør-koreanske kristne måtte plukke ned lysene sine.

Den militære evangeliske forening i Sør Korea planla å slå på stortrommen under årets julefeiring. Tre store juletrelignende stålkonstruksjoner dekorerte med lys skulle etter planen plasseres på høydedrag nær den nord-koreanske grensen.

Nå har den kristne foreningen skrinlagt planene. Grunnen er at sivilbefolkningen langs grensen protesterte. De mente at julelysene ikke bare var på grensen - men langt over grensen for hva man kunne tillate seg av provokasjoner overfor Nord-Korea. Folk var redd for at naboen i nord rett og slett skulle bombe julelysene, skriver den katolske asiatiske nyhetstjenesten UCA News.


Lysene sluknet


Før Sør-Koreas «solskinnspolitikk» ble innledet i 1989 var det helt vanlig å plassere julelys langs grensen. Like vanlig var det at Nord-Korea protesterte og kalte lysene psykologisk krigføring.

Etter en avtale mellom sør og nord i 2004 om å slutte med demonstrasjoner langs grensene, sluknet julelysene hel.

En del lys ble satt opp igjen i 2010, etter at Nord-Korea hadde sendt raketter mot en grenseøy, men i fjor skal det ikke ha blitt utplassert lys langs den tungt bevoktede grensen. Man lot være å sette dem opp som en forsonende handling siden president Kim Jong-Il nylig var død.

(Dagen)