GLAD FOR VALGET: - Jeg synes det er utrolig fint å være sammen med mine egne barn, sier Merete Lundetræ Andersen fra Kristiansand.

Jubler for kontantstøtte-forslag

- Kjempebra forslag, stråler Merete Lundetræ Andersen fra Kristiansand. Neste høst kan hun forvente lokal kontantstøtte fra kommunen. 

I vogna ligger ettåringen Levi, som Andersen nå sannsynligvis kan få kontantstøtte for neste høst.
Det var klokken 20 tirsdag kveld at Arvid Grundekjøn, ordfører i kristiansand, varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) samt andre politikere fra Høyre og Frp presenterte samarbeidspartienes budsjett for Kristiansand kommune.
- Vi ønsker vi å innføre kontantstøtte for barn mellom to og tre år. Dette vil styrke kommuneøkonomien, sa ordfører Arvid Grundekjøn (H) til Fædrelandsvennen.

- Riktig medisin


Ifølge samarbeidspartiene vil innføring av kontantstøtte spare kommunen for flere millioner kroner. Ordføreren tror at lokal kontantstøtte vil gi kommunen en besparelse på 10,5 millioner kroner i perioden. Årsaken er at en barnehageplass koster mer for kommunen enn det lokal kontantstøtte koster. Kalkylen er basert på at en småbarnsfamilie mottar 4000 kroner i måneden i kontantstøtte.
Saken tas nå opp i formannskapet og 15.desember er det budsjettbehandling i bystyret.

- Vi ber i bystyret om en sak hvor det utredes. Slik jeg ser det er det veldig sannsynnlig at det blir innført fra høsten, kommenterer Jørgen Kristiansen til Dagen. Han legger til at det er en feilmedisinering å tro at fjerning av kontantstøtten vil bedre integreringen av innvandrere.
- Vi ser flere andre kommuner som tenker likt som oss, sier han, og påpeker:
- For oss handler det om valgfrihet for familiene og om hvem som er best egnet til å oppdra barna.

Valget viktigst


Nettopp valgfriheten er det viktigste for den unge småbarnsmoren Merete Lundetræ Andersen. Hun hadde selv godt jobbtilbud og barnehageplass til både minstemann og eldstemann på snart seks år i høst, men valgte å takke nei til alt - bortsett fra deltidsplass til Noah, som begynner på skolen neste år.

- For min del kunne han vært hjemme hele tiden, men han synes det er så stas å være i barnehagen og leke med andre barn også, sier Merete, som setter utrolig stor pris på å få tilbringe tid med egne barn.
- Tiden som barna er små varer så utrolig kort. Det er så høyt tempo og mye stress i samfunnet, og det vil de tidsnok oppleve når de begynner på skolen. Jeg tror det er fint at den første tiden deres er en motsetning til dette, begrunner hun valget.

Ikke materielle verdier


Fru Andersen og ektemannen Martin, som er musiker, leier en liten toromsleilighet.
- Vi kan ikke oppgradere til noe større før jeg er i jobb, men enn så lenge går det veldig fint, forteller hun.
Ekteparet måtte sette seg ned og finregne på om de hadde råd til at hun lot være å jobbe i år.
- De fleste tror de ikke har mulighet til å være hjemme, men vi regnet på det og fant ut at når vi trakk fra barnehagekostnader og la til kontantstøtten, ville det gå rundt, sier hun.

Det er trolig at hun benytter seg av kontantstøttetilbudet til høsten også. Uansett ønsker hun ikke å jobbe fullt. Hun presiserer at noen passer bedre til å være hjemme enn andre.
- Jeg synes ikke hjemmeværende mødre skal gi dårlig samvittighet til mødre som velger å jobbe. Barna kan ha det fint i barnehagen. Og det er noen som ikke har et valg, heller. Du må ta det du har og gjøre det beste ut av det, sier hun som oppfordring.DAGEN