Jubel for jubilerende dronning i London

Fan­fa­rer og jub­len­de un­der­såt­ter møtte dron­ning Eliza­beth da den bri­tis­ke mo­nar­ken kom til West­min­ster Abbey for å feire at det er 60 år siden hun ble kro­net nett­opp der.

Dron­nin­gens ek­te­fel­le prins Phi­lip, tron­føl­ge­ren prins Char­les, hans kone Ca­mil­la og prin­se­ne Wil­liam og Harry sto øverst på gjeste­lis­ten for fest­guds­tje­nes­ten i ka­te­dra­len, som ble holdt to dager etter den nøy­ak­ti­ge 60-års­da­to­en. Stats­mi­nis­ter David Ca­me­ron leste fra Bi­be­len.

- Vi er sam­let her i dag for å takke Gud for den tro­fas­te måten dron­nin­gen har ut­ført sine opp­ga­ver på. Hun er en plikt­opp­fyl­len­de tje­ner for na­sjo­nen vår og for lan­de­ne i Sam­vel­det, sa dom­pros­ten i West­min­ster John Hall i sin tale.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kro­nin­gen i 1953 skjed­de året etter at dron­ning Eliza­beth ble stats­over­hode, og hun har nå sit­tet på tro­nen i 61 år. Hun nær­mer seg der­med sin tipp­olde­mor dron­ning Vic­to­rias re­kord: Vic­to­ria re­gjer­te fra 1837 til 1901, nøy­ak­tig reg­net i en pe­rio­de på 63 år og sju må­ne­der.

Dron­nin­gen var den ube­strid­te ho­ved­per­sonen under fei­rin­gen tirs­dag, men mangt et nys­gjer­rig øye søkte seg li­ke­vel mot prins Wil­liams kone her­tug­in­ne Kate. Her­tug­in­nen ven­ter barn i juli, og dette blir tro­lig den neste store be­gi­ven­he­ten i bri­te­nes kon­ge­li­ge ka­len­der. (©NTB)