AVSLØRINGER: Mormonerkirken har valgt selv å gå ut å offentliggjøre kontroversielle deler av kirkens historie. Her er tempelet i Salt Lake City. Foto: George Frey, Reuters, NTB Scanpix

Joseph Smith hadde 40 koner

Polygami har til stadighet vært noe mormonere må svare på. Nå viser det seg at grunnleggeren praktiserte skikken.

Jesu Kristi Kirke av siste dagers Hellige, også kalt Mormonerne, har selv gått i bresjen for å åpne opp rundt kontroversielle sider av kirken. Siden mai 2012 har de jobbet med en rekke dyptgående essay om temaer sompolygami, muligheten formørkhudede til å være prester og kvinners rolle.

Flerkoneri

Avsløringen om polygami, somNew York Times siterer, er kanskje en av de mest oppsiktsvekkende. Kirkens grunnlegger og profet, Joseph Smith, skal ha vært en dydens mann, slik mange av hans etterfølgere har trodd og blitt opplært til. Nå viser det seg at han hadde oppmot 40 koner, noen av dem var sogar gift fra før. Den yngste av konene, dattera til et vennepar av Smith, skal bare ha vært 14 år da profeten tok henne til seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kirkens avsløringer har skapt bølger internt.

– Joseph Smith ble presentert for meg som en nær perfekt profet, sier Emily Jensen. Hun driver en blogg som skriver om saker relatert til Mormonerkirken. Jensen er ikke alene om å føle på svik.

– Dette er ikke kirken jeg vokste opp i, dette er ikke den Joseph Smith jeg elsker, sier hun og referer bloggere og kommentarer fra egen og andres nettsider.

Neste liv

I følge essayene skal Smith neppe ha hatt seksuell omgang med alle sine koner. Men kvinnene var låst til ham for etterlivet. Hans hittil eneste kone, Emma, skal ha opplevd polygamiet som en lidelse.

Mormonerkirken opphevet offisielt polygamiet i 1890, etter sterkt press fra amerikanske myndigheter. Men i essayene som kirken nå har lagt ut, er de ærlige på at flere av kirkens ledere gav ikke opp polygamiet selv om det ble forbudt. Litt etter litt ble den nye linjen allikevel innført, selv om utbrytergrupper den dag i dag praktiserer polygami. Dette er meget marginale grupperinger, ofte helt på kant av loven. Kirken lærer fortsatt at man i etterlivet vil kunne ha flere koner. Kvinner derimot kan ikke ha flere menn.

Modent

Richard L. Bushman har skrevet bok om grunnleggeren av Mormonerkirken. Han sier til New York Times at det kirken nå gjør er et tegn på modenhet.

– På et eller annet punkt bestemte lederne i kirken seg for å fortelle hele historien. De ville ikke skjule noe. Intet i det de har avslørt er vel mer urovekkende enn Smiths ekteskap med andre menns koner, sier han.

– Jeg opplever dette som et tegn på modenhet. Mange ledere innen kirken sier de tåler hva som helst, «bare la oss få vite hva som virkelig skjedde. Vi er en trygg og god kirke», siterer Bushman.