Jorunn (85) reiser ut som misjonær - igjen

Jorunn Hamre gleder seg mest til å se igjen 12-åringen som hun har tatt hånd om på misjonsstasjonen.

PS: Om du ønsker at flere skal lese denne reportasjen, kan du bruke del-knappen over.

Mens andre på hennes alder tar plass på sykehjem og lever rolige liv, er ikke misjonæren fra Kvinesdal i Vest-Agder i tvil:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg må tilbake til Etiopia for å fullføre tjenesten, og gleder meg til å komme ut igjen, sier Jorunn Hamre til Dagen.

Vi er på Sola flyplass utenfor Stavanger når den legendariske misjonæren igjen setter kursen mot sitt kjære Etiopia. Hun reiser på privat basis. To enorme kofferter er en del av bagasjen som sjekkes inn.

Jorunn Hamre dro første gang ut som misjonær for Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) høsten 1959.

– Jeg har vært vitne til Guds underverk, sier hun.

Misjonæren har med egne øyne sett mange demonbesatte mennesker bli frigjort i Jesu navn. Hele bygdelag er blitt forandret i møte med evangeliet. Hamre har også flere ganger vært i livsfare – men har overlevd på dramatisk vis gjennom forbønn og englevakt.

– Imponerende

Daglig leder Anne Lise Søvde i Norsk Råd for Misjon og Evangelisering (NORME) roser den trofaste misjonæren:

– Jeg har aldri fått møte henne, men det er imponerende å ha et slikt engasjement for misjon. Vi er i Misjons-Norge velsignet med noen misjonærer av dette kaliber, sier Søvde til Dagen.

Hjemme et halvt år

Sist høst måtte Jorunn Hamre komme hjem fra Etiopia på grunn av sykdom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var hardt for meg å dra til Norge, for jeg stod i et rikt arbeid i Sør-Etiopia. Jeg måtte være hjemme i et halvt år, og det var ei tøff tid for meg å vente på å bli frisk igjen. Men jeg har hele tiden hatt telefonisk kontakt med mine etiopiske medarbeidere og gitt beskjed om hva de skal gjøre, forteller hun.

Den aldrende misjonæren har under hjemmeoppholdet vært usikker på om hun igjen kunne reise ut til Etiopia. Gleden var derfor stor da flybilletten kunne bestilles.

Ny kirke

– Hvilken oppgave er det du må ut til Etiopia for å fullføre nå?

– Vi holder på å gjøre ferdig en kirke, som ligger i Chabi. Den har et areal på 25 ganger 14 meter, og 750 sitteplasser står klare. I området rundt kirken bor det omkring 7.000 mennesker. Det skal også bygges en forstanderbolig, og settes opp et 700 meter langt gjerde. 1.900 sementblokker ligger allerede klare til dette formålet. Hver søndag kommer det 300 mennesker til kirken, og jeg ser fram til at den kan innvies, svarer Jorunn Hamre, som blir 85 år i mai.

Liker ikke å fly

Misjonæren står foran en lang flyreise via Amsterdam og Nairobi, før hun igjen kan stå på etiopisk jord.

– Jeg gleder meg ikke til selve reisen, for jeg har aldri likt å fly. En gang opplevde jeg en kraftig turbulens over Middelhavet. Det var fryktelig, og jeg ropte til Gud om at han måtte være med. Heldigvis kom jeg levende ifra det, smiler Jorunn.

Hentes av kirkeleder

Hun blir hentet på flyplassen i Addis Abeba av Deed Djaldessa. Han er en av direktørene i Mekane Yesus-kirken, som er samarbeidspartner for norske misjonsorganisasjoner. Dette er den lutherske kirken i verden som vokser hurtigst. Med sine mer enn sju millioner medlemmer er den også den største.

– Jeg husker godt da Djaldessa var bare sju år og ble angrepet av en krigersk stamme. Han fikk 13 spydstikk i kroppen, og det måtte sys 98 sting. Vi trodde aldri at han skulle overleve, men Gud gjorde ham frisk. Dette er ett av de mange Herrens inngrep som jeg har fått oppleve i Etiopia, forteller Hamre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gutten hennes

– Er det noen personer som du spesielt gleder deg til å treffe i Etiopia?

– Jeg lengter etter å se igjen gutten min, som heter Kennene på 12 år. Moren hans var prostituert, og han var slavegutt hos trollmannen. Jeg tok hånd om gutten da han var fire år, og han vokste opp på misjonsstasjonen. I dag går han på skole, og er blitt en flott gutt, smiler Jorunn Hamre.

Vekkelsen fortsetter

Hun gleder seg også til å gå inn i det evangeliske arbeidet i Sør-Etiopia, og en kan formelig høre hvordan det gamle misjonærhjertet banker for at enda flere etiopiere skal få lære Jesus å kjenne:

– Oppgavene er enorme, for vekkelsen fortsetter og folk søker Herren, understreker Hamre.

Hun ser fram til å komme rundt til 11 andre kirker som hun har fått være med å bygge.

Siste utreise

Det er en optimistisk misjonær som vinker farvel på Sola flyplass.

– Jeg er veldig glad for at jeg nå skal få fullføre min oppgave i Etiopia. Dette blir min siste utreise, og jeg ønsker å komme hjem igjen til Norge. Men fremtiden ligger i Guds hender, sier Jorunn Hamre.