AMBULANSE: Brannvesenet opplyser at flere personer ble skadd da taket kollapset under en eksamensavslutning for 600 studenter i Tokyo. Foto: AFP, Scanpix

Jordskjelv og tsunamier skaker Japan

Det fryktes flere tsunamier som følge av det kraftige jordskjelvet i Japan. En ti meter høy bølge er observert ved havna i Sendai.

Flere mennesker er skadd i det kraftige jordskjelvet som har rammet Japan, ifølge øyenvitner. Skjelvet har utløst en fire meter høy tsunami i Kamaichi nord i Japan, og japanske medier melder om en ny bølge ved havna i Sendai. Det fryktes at flere vil komme som følge av jordskjelvet som er målt til 8,9 og rammet Japan midt på dagen fredag.


Tak kollapset

Omfanget av skadene etter skjelvet var ikke umiddelbart kjent, men det japanske forsvarsdepartementet har sendt ut åtte fly for å undersøke skadene, melder nyhetsbyrået Kyodo.

Brannvesenet opplyser at flere personer ble skadd da taket kollapset under en eksamensavslutning for 600 studenter i Tokyo.

Panikk og frykt

I sentrum av Tokyo stormet folk i panikk ut av bygninger som svaiet kraftig da skjelvet rammet. Det ble observert røyk fra en bygning i havna, og lyntogene shinkansen stoppet automatisk. Passasjerer på en T-bane i Tokyo skrek og grep hverandres hender i frykt da jordskjelvet rammet. Ristingen var så kraftig at det var vanskelig å stå, forteller en reporter fra nyhetsbyrået Reuters.

Jordskjelvet ble først målt til 7,9, men ble senere oppgradert av det amerikanske måleinstituttet USGS.

Tatt av vannmasser

Etter skjelvet ble det sendt ut varsel om tsunami på ti meter, den største i Japan på sju år. Kort tid etter skjelvet viste TV-bilder biler og skip som ble revet med av vannmassene etter at en mindre tsunami rammet byen Kamaichi nord i Japan.
Det ble også sendt ut tsunamivarsel for Russland og Filippinene og Taiwan.
Skjelvet hadde sitt episenter i havet 380 kilometer nordøst for Tokyo. Det har vært flere kraftige skjelv den siste uka, men ingen har medført skader.NTB