Jordmor sparket etter abort-nekt i Sverige

Norske Linda Steen mistet jobben som jordmor ved Nyköping sykehus i Sverige fordi hun ikke ville delta ved abortinngrep. Nå har hun dratt arbeidsgiveren for retten.

Mandag var siste dag med forhandlinger i Nyköpings Tingrett. Spørsmålet retten skal ta stilling til er om Steens rettigheter ble krenket da hun mistet jobben som jordmor etter at hun hadde meddelt ledelsen at hun ikke ville delta ved abortinngrep.

Linda Steen sto selv i vitneboksen på siste dag av forhandlingene og fikk legge fram sin versjon av historien:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg mener at det menneskeliv er et menneskeliv fra befruktningen. Hjertet begynner å slå allerede etter 18 eller 19 dager. Jeg mener at den lille skapningen er like mye verdt som du og jeg.

Være eller ikke være

– Abort handler om et menneskes være eller ikke være. Jeg vet jo at det er et hjerte som slår der inne. Hvordan skal jeg kunne være med og stoppe det, spurte Steen med tårer i øynene.

Hun beskrev også hvordan en senabort kan foregå, og sa at alle som jobber med dette vet at fosteret som kommer ut kan gispe etter luft. Men fosteret blir lagt i en skål eller et bekken og så blir det satt på et lokk for at det skal gå fortere.

– Jeg kan bare ikke gjøre det, sa Linda Steen, ifølge avisen Världen i Dag.

Ytringsfrihet

Ruth Nordström, juristen som har bistått Linda Steen med å forberede rettssaken, mener at saken ikke bare handler om samvittighetsfrihet, men også om menings- og ytringsfrihet.

Under rettssaken fortalte Nordström at Linda Steen, søkte ny jobb på Mälarsjukhuset i Eskilstuna etter at hun hadde mistet jobben i Nyköping. Der ble hun tatt vel imot av en avdelingssjef som straks avtalte et intervju med Steen, selv om hun visste at hun ikke ville delta ved abortinngrep.

Men plutselig ble intervjuet avlyst. Ruth Nordström mener det hadde sammenheng med en telefonsamtale som sjefen på Mälarsjukhuset hadde fått fra en leder i Nyköping.

I en e-post til Linda Steen skrev sykehusledelsen følgende: «Vi hadde med glede tatt imot deg men ettersom du gir uttrykk for meninger som vi ikke kan støtte, så går det ikke.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ingen sammenheng

Advokat Erik Danhard, som forsvarer saksøkte Sörmlands Län i retten, mente at å bli nektet ansettelse ikke har noen ting med ytringsfriheten å gjøre.

– Det handler ikke om noe annet enn arbeidet. Det handler om hvilken rolle Linda skal ha. Og Linda har gitt uttrykk for begrensninger, påpekte advokaten.

Han la til at det er arbeidsgiveren som bestemmer hvilke kompetansekrav man skal legge til grunn og hvem man vil ansette.

Erik Danhard understreket også at utgangspunktet skal være at pasienten har rett på god omsorg. Til det repliserte Linda Steen at det er akkurat det hun ønsker å tilby.

Komplisert

Personalsjefen i Sörmland Län, Solveig Lampe, uttalte til SVT at det vil bli en svært vanskelig situasjon dersom alle ansatte skal kunne velge sine egne arbeidsoppgaver.

I november 2015 vant region Jönköping en lignende sak reist av en svensk jordmor. Da sa Tingsretten at «det både er praktisk og nødvendig at en jordmor kan utføre aborter. På det grunnlaget kunne ikke retten se at jordmoren var blitt utsatt for diskriminering.

Den dommen er anket og skal opp for Arbetsdomstolen i løpet av høsten. Linda Steen er likevel optimistisk i forhold til utfallet i egen sak fordi de to sakene ikke er helt sammenlignbare.