Slinningsbålet i Ålesund er Norges største Sankthansbål. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

Johannes Døperens fødselsdag feires over hele Norge

I helgen lyste sankthansbålene opp over hele landet. På Slinningsodden i Ålesund var bålet 38 meter høyt, og dronningen overvar begivenheten.

Store bål ved sjø, fjord og vann over det ganske land, brant sankthanshelgen. Meteorologene hadde lovet perfekt vær, noe det også ble mange steder.

Men i Ålesund var det derimot fuktig lørdag, der det tradisjonsrike bålet på Slinningsodden, kjent som Slinningsbålet, ble tent. Dronningen overvar årets bålbrenning fra kongeskipet Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette var veldig stort. Det er ikke hver dag vi møter dronningen, forteller Mathias Haga, en av bålsjefene, til Sunnmørsposten søndag.

Han forteller videre at dronningen var imponert over arbeidet med bålet. Den yngste av bålbyggerne er 13 år og de fleste er i alderen 16 til 18 år. Men ifølge bålbyggerne er rekrutteringen til å bygge bålet så kritisk at det neste år er fare for at det ikke blir noe bål i det hele tatt.

Norsk feiring i 1.000 år

Sankthans – eller jonsok – feires til minne om døperen Johannes' fødsel 24. juni. Sankthansaften feires kvelden før, fordi det liturgiske døgnet begynner kl 18. om kvelden. Festen er til minne om mannen Jesus kalte den største født av kvinner, og har vært feiret i Norge i rundt 1.000 år.

Sankthansfeiring på Halden brygge på Snarøya. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
Les også
Ørkenens stemmer
Les også
Sankthansfeiring i pinsens tegn
Les også
Feira sankthans med bøn for byen