Joel (11) spurte Lysbakken: - Hvorfor er SV imot slike skoler som jeg går på?

11-åringen er bekymret for at SV vil legge ned den kristne privatskolen. Han utfordret SV-lederen på direktesendt TV.

Husker du den langt over gjennomsnittet politisk interesserte 11-åringen som Dagen intervjuet for litt siden?

Joel Ystebø (11) har intervjuet flere partiledere og har sin egen blogg på nett.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Onsdag fikk han selv taletid da NRK Hordaland sammen med et par lokale aviser og Studentersamfunnet i Bergen inviterte til direktesendt debatt.

Joel går på den private Bergen kristne grunnskole.

Han strakk seg opp mot mikrofonen og rettet spørsmålet til SV-leder Audun Lysbakken:

- Eg har eit spørsmål til Audun Lysbakken. Eg går på ein privatskule og trivst godt der. Eg er glad for at eg kunne velja mellom fleire skular. Kvifor er SV imot slike skular som eg går på?

- Du går jo på en skole som er der, under vår regjering. Og vi er for at vi skal kunne ha de private skolene som vi har i dag. Som er basert på enten en spesiell pedagogikk, eller et livssyn, svarte Lysbakken, og fortsatte:

- Det vi ikke vil ha, er en åpen låvedør for en rekke alternativer til den offentlige skolen, som ikke skiller seg ut med en alternativ pedagogikk eller religion. Vi vil ikke ha fritt fram for private skoler som kan utkonkurrere den offentlige skolen.

Lysbakken sa også at det ikke er et mål for SV å få flere livssynsbaserte privatskoler enn det vi har i Norge i dag. Men han vil likevel verne de privatskolene som allerede finnes.

- Det som er farlig, er hvis vi får store konserner inn i den norske skolen, som lager privatskoler som skal konkurrere med den offentlige. Og som fører til at vi får en A- og en B-skole, slik som de har i Sverige.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

11-årige Joel var ikke helt sikkert på at han var fornøyd med Lysbakkens svar.

- Det er et greit svar, men jeg synes det er dumt at dere ikke ønsker flere (kristne privatskoler), sa Joel Ystebø og fikk applaus fra tilhørerne.

Du kan se hele debattinnslaget på NRKs nettsider.

Les også
Elleveåring blogger om valgkampenJoel Ystebø