LYTTER: President Barack Obama lytter til den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu under et møte i Det hvite hus for få dager siden. Foto: Jim Young, Reuters/Scanpix

Jødiske amerikanere skuffet over Obama

Flere innflytelsesrike jødiske amerikanere vurdere å kutte sin støtte til Barack Obama etter hans uttalelser om Israels grenser.

I en tale for noen dager siden sa presidenten at Israels grenser fra 1967 må danne utgangspunktet for forhandlingene om grensene mellom Israel og en framtidig palestinsk stat.
Utspillet fikk den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu til å reagere kraftig. Nå sier også flere innflytelsesrike amerikanske jøder at de er skuffet og mindre lystne på å støtte Obama når han forsøker å bli gjenvalgt som president neste år.
- Han kommer til å få mindre politisk støtte og færre aktivister til valgkampen sin. Jeg er sikker på at det vil påvirke den økonomiske støtten og, sier eiendomsutvikler og milliardær Mortimer Zuckerman.
New Yorks tidligere ordfører Ed Koch uttrykker seg i enda kraftigere ordelag.
- Obama har i praksis forsøkt å svekke Israels forhandlingsposisjon, og jeg fordømmer ham for det, sier Koch.
Folk fra Det demokratiske partiet, som Obama tilhører, sier de har vært i kontakt med en lang rekke jødiske amerikanere i etterkant av talen. Representanter fra partiet sier de ikke har inntrykk av at en stor andel av denne gruppen nå har vendt seg mot presidenten.
Både amerikanske jøder og evangeliske kristne er tradisjonelt opptatt av å støtte Israel. Begge gruppene er med på å prege USAs Midtøsten-politikk.