En gruppe militante høyreekstreme marsjerer i den ungarske byen Hajduhadhaz. Landet har i dag Europas mest høyreorienterte regjering og antisemittiske og rasistiske grupper er på sterk fremmarsj.

Jødisk forfatter flykter fra Ungarn

Akos Kertesz frykter for sitt eget liv etter å ha skrevet en kritisk artikkel om Ungarns forhold til sin historie.

Nynazister og anstisemitter er på fremmarsj i et Ungarn som har fått Europas mest høyreorienterte regjering. Nå er landets høyest utmerkede jødiske forfatter lei av å bli trakassert av myndigheten og angrepet på åpen gate i Budapest.- Regjeringen har lansert en heksejakt overfor meg og fyrt opp landets ekstremister til å handle, sier den 80 år gamle Akos Kertezs, som har vunnet Ungarns mest prestisjefylte litteraturpris.Han føler seg truet og trakassert i landet han har tilbrakt hele sitt liv i. Det er bekreftet at han har blitt angrepet på gaten i Budapest. I forrige uke flyktet han til den canadiske byen Montreal med sin kone. Nå har han søkt asyl.Bortsett fra i Sovjet-epoken er dette sannsynligvis første gang siden mellomkrigstiden at en jødisk intellektuell har flyktet fra Europa og søkt beskyttelse fra forfølgelse på den andre siden av Atlanteren. - Jeg tok ikke denne beslutningen mot Ungarn eller det ungarske folk, men mot den nåværende regjeringen. Jeg håper at jeg en dag kan returnere til et humant og demokratisk Ungarn, sier han ifølge NTB og legger til kampanjen mot ham ikke bare kommer fra rådhuset i Budapest, men også fra regjeringen og nasjonalforsamlingen.
Ingen omvendelseUngarn har en blodig historie når det kommer til deres behandling av jødene, helt i fra Romerrikets fall til i dag. Kertesz sikter likevel først og fremst til Annen verdenskrig og Holocaust.- Ungarere er genetisk underdanig. De føler ikke den minste anger for det groveste av historiske forbrytelser, de skyver ansvaret på andre for å unngå skylden. De er ikke villig til å lære. De er gjennomgående misunnelige, og, hvis mulig, dreper dem som lykkes i livet gjennom arbeid, læring og innovasjon, skrev Kertesz i august. Han mener hovedproblemet er at Ungarn ikke har tatt et oppgjør med sin rolle under krigen - i motsetning til for eksempel Tyskland.Aktiv jødeforfølgelseUngarns rolle under annen verdenskrigs jødeforfølgelse er full av motsetninger og paradokser. Før krigen var andelen jøder i Ungarn 5  prosent, men, som Kertesz nevner, var det upopulært at 60 prosent av landets leger, 40 prosent av alle ingeniører og 34 prosent av journalistene var jøder. Og da den selverklærte antisemitten Miklós Horthy tok makten i 1920 kom jødehatet til overflaten.Lover fikk passere som hadde som mål å begrense jødene utfoldelse. Som i Tyskland ble ekteskap mellom jøder og andre ble forbudt, jøder fikk ikke jobbe hos myndighetene og private bedrifter kunne bare ha et fåtalls prosent jøder i arbeidsstokken.Paradokset Under krigen gikk Ungarn inn på tysk side, og jøder som flyktet fra eksempelvis Polen til Ungarn ble sent rett tilbake over grensen - og til  den visse død. Horthy nektet likevel å sende ungarske jøder til Tyskland, selv om Hitler gjorde krav på dem en rekke ganger.
Men i mars 1944 måtte Horthy gi tapt. Tyske tanks rullet gjennom Budapests gater. Jødeutryddelsen ble straks satt i gang, og den var krigens mest effektive. Ungarske innbyggere, sammen med nærmest alle kirkesamfunn og staten, var nemlig ekstraordinert ivrige i sin jakt etter jøder. Over en halv million jøder ble til slutt utryddet.Populære antisemitter Det høyreekstreme og antisemittiske partiet Jobbik er idag en viktig politisk kraft i Ungarn. De er ikke interessert i å pirke bort i gamle sår. Ifølge nye meningsmålinger er Jobbik landets nest største parti med 14 prosent oppslutning.
Styresmaktene vil nå strippe den jødiske forfatteren for tidligere anerkjennelser.
Kertesz, derimot, er mest opptatt av at Ungarn skal ta ansvar for sin historie - og lære av den, slik at det ikke skjer igjen.