Jesus er din venn

«Jeg kaller dere ikke lenger tjenere, for tjeneren vet ikke hva hans herre gjør. Men dere har jeg kalt venner, for alt det jeg har hørt av min Far, har jeg kunngjort dere.» Joh 15:15

Heb 3:1 «Derfor, hellige brødre, dere som har fått del i et himmelsk kall: Gi akt på Jesus, den apostel og yppersteprest, som vi bekjenner.» Du har et himmelsk kall, og det er ikke bare et kall til himmelen, men til å leve med Jesus her på jorden og gjøre det han har befalt oss, å vandre i gjerninger som han har forberedt for oss. Hvis vi har et himmelsk kall, er det Jesus vi skal se på. Det er lett å senke blikket, å se på omstendighetene. Iblant hører man kristne som har forlatt kristenlivet forsvare seg med at de har blitt skuffet på andre kristne, på brødre og søstre i menigheten. Og denne skuffelsen har gjort at de ikke lenger vandrer med Jesus. Gjør aldri den feilen! Det står ikke noe sted i Bibelen at vi skal se på våre kristne søsken. Det står at vi skal se på Jesus. Og hvis vi gjør det, kan vi holde ut med alt annet. Når vi slipper blikket på Jesus, begynner vi å se alle feilene - feil hos andre, feil ved omstendighetene, feil med oss selv, feil med nesten alt. For alt rundt oss er ufullkomment. Derfor er det så viktig at vi hele tiden ser på Jesus. Det er nøkkelen til å aldri bli skuffet. Dersom du ser på noe annet akkurat nå, vil jeg oppmuntre deg til å vende blikket tilbake til Jesus. Ellers kommer du ikke til å orke.

Å bli lik Jesus
Om det er noe vi skal gjøre dette året, så er det å la Den Hellige Ånd gjøre Jesus mer virkelig for oss, la Jesus komme i sentrum. Vi kan se på lærer, bevegelser, predikanter, trossamfunn, teologi, prinsipper, ja alt mulig, og alt dette kan være bra, men hvis det erstatter Jesus, kommer du til å tørke ut. Rom 8:29: «For dem som han forut kjente, dem har han også forut bestemt til å bli likedannet med hans Sønns bilde, for at han skulle være den førstefødte blant mange brødre.» Gud vil at du skal bli mer lik Jesus. Guds skapte oss til å være hans avglans. I gjenfødelsen, når Jesus kommer inn i hjertet ditt, blir du i ditt indre menneske skapt i Guds bilde, i følge Ef 4:24. Du er skapt til å være lik Jesus. Og Johannes sier: «Slik som han er, slik er også vi.» Det er noe attraktivt med Jesus, og det er det Den Hellige Ånd vil oppildne i deg dette året. Og jeg er overbevist om at dette er noe av det aller viktigste. Vi snakker mye om å vinne verden, men Bibelen snakker om at det ikke hjelper oss å vinne verden, hvis vi mister sjelen vår. Hvis du kommer bort fra det intime, personlige forholdet til Jesus, hjelper det ikke hvor mange kristne aktiviteter du er engasjert i og hvor flink du er. Noe har tatt skade i livet ditt, og Jesus vil reparere det. Han vil ikke at du skal være en passiv kristen, men han vil at du skal ha et indre liv og ikke bare et ytre. Vi skal ikke bare gjøre ting som Jesus ber oss om, men også være sammen med ham. Du og jeg er forutbestemt til å formes til å bli mer og mer lik ham. «Følg meg, så skal jeg gjøre dere til menneskefiskere», sier Jesus i Matt 4:19. Den som følger Jesus, blir en menneskefisker. Hvis du ikke følger Jesus, blir du ikke en menneskefisker. Paulus sier ikke at han vil lære menigheten eller læren bedre å kjenne - nei, han sier at han vil lære Jesus å kjenne.

Kristi venner
Kanskje du er blitt trett under vandringen, kanskje du har kommet til slutten av deg selv og ikke vet hva du skal gjøre, du vet ikke hvordan du skal bryte igjennom på forskjellige områder, eller kanskje du føler svakheter i ditt eget liv, som du ikke får kontroll over. Da skal du bestemme deg, ikke bare for å få seier over problemene dine, for da er det fare for at Jesus blir som en automat for behovene dine, men du skal bestemme deg for å komme nærmere Jesus. Giveren av bønnesvaret er større enn bønnesvaret. Du må bli bedre kjent med ham, ikke bare kraften, men personen Jesus. Ditt kjød vil hele tiden få deg bort fra det nære fellesskapet med Jesus. Jeg tror at Gud virkelig skal hjelpe deg til å se den åpne døren til det intime forholdet til Jesus. Til slutt vil alt annet bli overfladisk. Men hvis du forstår dette, kommer livet ditt til å bli rikt og annerledes. Heb 3:12-14: «Se til, brødre, at det ikke hos noen av dere er et ondt og vantro hjerte, så han faller fra den levende Gud. Men forman hverandre hver dag, så lenge det heter i dag, for at ikke noen av dere skal forherdes ved syndens svik. For vi har fått del med Kristus, så sant vi inntil enden holder fast ved den første, fulle visshet.»
Bli ikke forherdet
Forherdelse er det motsatte av følsomhet. Uten den intime relasjonen til Jesus blir du forherdet, du stivner. Din nærhet til Jesus kaller frem følsomheten i livet ditt. Mange kristne er følsomme på feil sted - følsomme i kjødet, i følelseslivet, følsomme for menneskers meninger. Vi skal ha et mykt hjerte, men vi trenger, som Esekiel, en hard panne for å klare å leve i denne verden. Men følsomheten overfor Jesus er noe du må oppøve. Hvis du gjør det, blir du også følsom overfor dine søsken rundt deg. Heb 3 sier at du er Kristi «venn» (svensk bibelovers.). Du er et Guds barn, du er en ny skapning, du er mer enn en overvinner. Men du er også Jesu venn. Venner deler ting med hverandre, de har et fortrolig forhold, et trofast forhold, de varer hele livet. Vennskap handler ikke om at man er helt like, har de samme interessene og så videre. Venner er mennesker som er blitt ført sammen, som utfyller, stimulerer og oppmuntrer hverandre.

Venn med kongenes Konge
Joh 15:15: «Jeg kaller dere ikke lenger tjenere, for tjeneren vet ikke hva hans herre gjør. Men dere har jeg kalt venner, for alt det jeg har hørt av min Far, har jeg kunngjort dere.» Vi har ikke et sånt forhold til Jesus som en ansatt har til sjefen sin. Vi er hans venner, og han har ingen hemmeligheter for oss. Det er en fortrolighet til stede, som gjør at han lar oss få del i alt. Det fins ingen grenser for hvor mye Jesus kan åpenbare for deg, hvor mye han kan vise deg. Det er bare én betingelse, som står i verset foran, Joh 15:14: «Dere er mine venner dersom dere gjør det jeg pålegger dere.» Vi har ikke en menneskelig vennskapsrelasjon mellom to likestilte individer, det er kongenes Konge som har tilbudt oss sitt vennskap. Og det vennskapet opprettholdes når vi lever i lydighet. Ulydighet bryter vennskapet, bryter den intime relasjonen som Jesus vil ha med dem som er hans disipler. Hvis vi vil være Jesu disipler, må vi spørre ham om vi vandrer i troens lydighet.

Det vi har hørt og sett
1.Joh 1:1-2: «Det som var fra begynnelsen, det som vi har hørt, det som vi har sett med våre øyne, det som vi betraktet og våre hender rørte ved, om livets Ord...forkynner vi.» Johannes sier at det de forteller om er helt virkelig for dem, det er noe de har tatt på, de vet hva de snakker om. Vitnesbyrdet er det sterkeste som fins. Vitner forteller hva som har skjedd, hvordan noe har foregått. De legger ikke ut teologien, de sier: «Sånn skjedde det, dette har jeg opplevd.» Teologi, menighetens historie, kunnskapen om det kristne livet, ingenting av det er verdt noe hvis du ikke kjenner Jesus. Men hvis du kjenner ham, er det noe som vekkes til live i et menneske som ikke kjenner ham. Når du forteller om Jesus på en sånn måte at de som lytter forstår at du har møtt ham, har du et uslåelig overtak. Derfor vil fiendens angrep mot oss dreie seg om å trekke oss bort fra Jesus, sånn at vår kristne tro formell, uten den levende strømmen i hjertet. Mennesker merker intuitivt om du kjenner Jesus, eller ikke. 1.Joh 1:3: «...det som vi har sett og hørt, det forkynner vi for dere, for at også dere kan ha samfunn med oss. Og vårt samfunn er med Faderen og med hans Sønn, Jesus Kristus.» Hvis du er venn av Jesus, vil din åndelige selvtillit vokse, så du blir et frimodig menneske, som David da han konfronterte Goliat. Det var Davids forhold til Gud som avgjorde kampen. Det tar tid å bygge en relasjon til en annen person. Men Jesus er en fascinerende person, og du trenger å ta deg tid til å virkelig bli kjent med ham. Og det vil forvandle deg.