Jerusalem-borgere utnytter sin status

JERUSALEM (INN) Israelsk etterretning har for første gang avdekket en terrorcelle tilhørende det radikal-islamske Hamas bestående av borgere fra Jerusalem. Gruppen står bak flere forsøk på mega-angrep i tillegg til hundrevis av drepte og sårede.

To av gruppens medlemmer ble arrestert lørdag kveld bærende på en bombe, på vei til å utføre et nytt terrorangrep i Tel Aviv.

Femten medlemmer av terrorringen har inntil videre blitt arrestert. Derav fire navngitte personer som har tatt del i planleggingen og utførelsen av bombingen av det Hebraiske Universitetet i Jerusalem for kort tid siden som drepte 9 og såret 84. De fire hadde alle jobb i Israel og beholdt sine rutiner i tiden rundt angrepene. En av de arresterte hadde jobbet i Rishon Lezion og utså seg billiardhallen som ble bombet der den 7. mai som et egnet terrormål. Angrepet drepte 15 og såret 45 personer.

Hamas-gruppen har også stått bak selvmordsbombingen av kafe Moment i mars som drepte 11 og såret 58, i tillegg til to forsøkte avsporinger av passasjertog og en forsøkt bombing av landets største bensinlager som alle var tiltenkt å ende i såkalte mega-terrorangrep.

Gruppen skal ha tatt sine ordre fra overordnede i Syrias hovedstad Damaskus, via lokale ledere i Ramallah.

Det er første gang at en terrorgruppe tilhørende Hamas har blitt avdekket i hovedstaden og det er allerede tegn fra regjeringshold på at nye tiltak vil iverksettes for å hindre at Jerusalem vil videreutvikle seg som terrorbase. Øst-Jerusalems palestina-arabere har alle israelske ID-kort og dermed full bevegelsesfrihet overalt i landet i tillegg til fulle borgerrettigheter, bortsett fra stemmerett ved regjeringsvalg. Det er første gang beviser har kommet på bordet at Jerusalems arabere har utnyttet sin spesielle status for å utøve terror.

Israels innenriksminister Elli Ishai sa torsdag at de involverte i terrorringen som bærer israelske ID-kort vil miste sine borgerrettigheter i landet. Ministeren har i den senere tid tatt liknende skritt for å annullere statsborgerskapet til israelske arabere som beviselig har vært innvolvert i terroraktiviteter og har utnyttet sitt statsborgerskap for å assistere terrororganisasjonene i utførelsen av angrep.

Øst-Jerusalems arabere har ikke israelsk statsborgerskap og pass, men nyter ellers alle israelske borgerrettigheter som resten av landets arabiske befolkning. De 1,2 millionene israelske arabere som bor spredt over det meste av landet, har alle fullt statsborgerskap, pass og alle borgerrettigheter. Den spesielle statusen til Jerusalems arabere ble innført som et resultat av Seksdagerskrigen i 1967 hvor de østlige, og arabisk bebodde, delene av byen ble inntatt av Israel.

Inger Neuman Egholm - Israelnetz