Jentene fortsatt i live da de ble hengt

Indisk politi mener de to kusinene som ble gruppevoldtatt av flere menn, fortsatt var i live da de ble hengt i et tre.

- Men­ne­ne som er sik­tet for drap, vold­tok først of­re­ne og heng­te dem der­etter i treet, opp­ly­ser po­liti­over­be­tjent Atul Saxe­na, og sier at jen­te­ne var i live da de ble hengt.

Fem menn er ar­res­tert for gjeng­vold­tekt og drap på de to unge jen­te­ne i Nord-In­dia. Tre av dem er sik­tet for vold­tekt, mens to po­liti­menn er sik­tet for å ha for­sømt sine plik­ter og latt være å stop­pe hand­lin­gen som de var vitne til, opp­ly­ser in­disk po­li­ti. Iføl­ge Times of India skal de tre men­ne­ne være brød­re, skri­ver TT.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De sik­te­de po­liti­men­ne­ne har fått spar­ken fra sine stil­lin­ger i po­li­ti­et som følge av saken.

Tid­li­ge­re ble det meldt at yt­ter­li­ge­re to navn­git­te menn var an­kla­get av of­re­nes fa­mi­li­er for å være inn­blan­det i saken. Saxe­na pre­si­se­rer at po­li­ti­et har på­gre­pet alle som er mis­tenkt for å ha noe med saken å gjøre.

Del­stats­mi­nis­te­ren i Uttar Pradesh der dra­pe­ne skjed­de, Ak­hi­lesh Yadav, ba lør­dag om at In­dias fø­de­ra­le po­li­ti Cen­tral Bu­reau of In­vesti­ga­tion skul­le etter­fors­ke saken.

Kunne vært red­det

De drep­te jen­te­ne, som var 14 og 12 år gamle, ble bort­ført i dis­trik­tet Bu­daun i Uttar Pradesh tirs­dag. Dagen etter ble li­ke­ne deres fun­net hen­gen­de fra et tre. Ob­duk­sjo­nen av jen­te­ne be­kref­ter at de ble vold­tatt flere gan­ger og at de døde av hen­ging.

Iføl­ge jen­te­nes fa­mi­li­er kunne po­li­ti­et ha red­det dem der­som de øns­ket det, men nek­tet fordi jen­te­ne var av lav­kas­ten Dalit. De mis­tenk­te vold­tekts­men­ne­ne er av en høy­ere kaste.

Det er lang tra­di­sjon for at jen­ter av la­ve­re kaste blir sek­su­elt mis­brukt av menn av høy­ere kaste, ikke minst i Uttar Pre­desh, der kaste­sys­te­met gjen­nom­sy­rer sam­fun­net.

- Po­liti­men­ne­ne gjor­de in­gen­ting på flere timer mens de kunne ha red­det to unge liv. Hvor­for skal kaste bety alt? sier faren til en av jen­te­ne.

Av­gjø­ren­de kaste­sys­tem

Han for­tel­ler at søn­nen prøv­de å for­hind­re at søs­te­ren og ku­si­nen ble bort­ført fra enga de var i. Da han ble truet på livet av men­ne­ne, trakk han seg og vars­let fa­mi­li­en som så vars­let po­li­ti­et.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fra po­li­ti­et fikk de vite at jen­te­ne var med menn av en høy­ere kaste og tro­lig ville komme til­ba­ke om et par timer.

Men jen­te­ne kom ikke til­ba­ke. Der­imot fikk fa­mi­li­en en te­le­fon fra en kvin­ne som for­tal­te at jen­te­ne hang i et tre.

Gjeng­vold­tek­ten og dra­pet på de to ku­si­ne­ne er bare én av mange vold­tekts­sa­ker i India den siste tiden, noe som har skapt mye sinne i lan­det.

Po­li­ti­ke­re og kvinne­ret­tig­hets­grup­per har kri­ti­sert det de mener er sta­dig vok­sen­de lov­løs­het i Uttar Pradesh, og de­mon­stra­sjo­ner har blitt holdt i både Bu­daun og New Delhi.

Så sent som fre­dag skal en 17 år gam­mel jente ha blitt vold­tatt i Uttar Pre­desh i dis­trik­tet Azam­garh. Iføl­ge in­dis­ke myn­dig­he­ter skjer det én vold­tekt i India hvert 22. mi­nutt, mens ak­ti­vis­ter mener tal­le­ne er høy­ere.

Ut­ford­rer stats­mi­nis­te­ren

In­dias in­nen­riks­mi­nis­ter Raj­nath Singh har bedt del­stats­re­gje­rin­gen i Uttar Pradesh om å avgi rap­port om vold­tek­ten i Bu­daun, opp­lys­te en tal­s­per­son for de­par­te­men­tet fre­dag.

Saken i Bu­daun er en av de førs­te store ut­ford­rin­ge­ne In­dias ny­valg­te stats­mi­nis­ter Nar­end­ra Modi og hans fire dager gamle re­gje­ring møter, og den er bare en av flere vold­tek­ter som har ut­løst lands­om­fat­ten­de pro­tes­ter og in­ter­na­sjo­nal kri­tikk.

Den in­dis­ke re­gje­rin­gen lover rask be­hand­ling av saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

India re­vi­der­te lan­dets lover om sek­su­al­for­bry­tel­ser etter at en stu­dent ble gjeng­vold­tatt på en buss i New Delhi de­sem­ber 2012, men nye vold­tekts­sa­ker fort­set­ter li­ke­vel å ryste lan­det.

NTB