Jensen skal revurdere «Karmel-loven»

Finansminister Siv Jensen vil revurdere regelverket som gjorde at Karmel-instituttet mistet skattefradrag for innsamlede midler.

- Re­gje­rin­gen er in­kon­se­kvent i sin hold­ning til virk­som­he­ter som bi­drar til brudd på folke­ret­ten på Vest­bred­den, sier stor­tings­re­pre­sen­tant Snor­re Valen (SV).

I Stor­tin­gets spørre­time ons­dag tok han opp eks­klu­sjo­nen av Kar­mel-In­sti­tut­tet fra ord­nin­gen med skatte­fra­drag for gaver til fri­vil­li­ge or­ga­ni­sa­sjo­ner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han ville vite om fi­nans­mi­nisi­ter Siv Jen­sen (Frp) vil gå inn for å endre skatte­lo­ven slik at det åpnes for en in­di­rek­te stat­lig sub­si­die­ring av or­ga­ni­sa­sjo­ner som med­vir­ker til hand­lin­ger i strid med folke­ret­ten. Eller med andre ord: Om Kar­mel-in­sti­tut­tet igjen skal få bli med i ord­nin­gen for skatte­fra­drag.

Det svar­te ikke Jen­sen di­rek­te på, men hun lovet at hun i sam­råd med uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de vil gjen­nom­gå kri­te­ri­ene for eks­klu­sjon fra gave­fra­drags­ord­nin­gen.

- Jeg opp­le­ver at det er et mis­for­hold i Jen­sens ar­gu­men­ta­sjon her. Det blir vel­dig in­ter­es­sant om Siv Jen­sen eks­klu­de­rer is­ra­els­ke sel­ska­per fra det nors­ke olje­fon­det fordi de bry­ter folke­ret­ten, mens hun gir nors­ke skatte­kro­ner til nors­ke or­ga­ni­sa­sjo­ner som bry­ter folke­ret­ten.

- Man må være kon­se­kvent i dette spørs­må­let, på­pe­ker Snor­re Valen over­for Dagen.

En eks­klu­dert

I følge Siv Jen­sen er det kun Kar­mel-In­sti­tut­tet som er eks­klu­dert fra gave­drags­ord­nin­gen så langt. Hun kom ikke med noen an­tyd­nin­ger om at eks­klu­sjo­nen kan bli opp­he­vet, men lovet altså en gjen­nom­gang av kri­te­ri­ene.

Hun på­pek­te at det er en for­ut­set­ning for en ute­luk­kel­ses­me­ka­nis­me at vi har reg­ler med ob­jek­ti­ve kri­te­ri­er og minst mulig grad av skjønn.

- Det bør ikke være opp til den til en­hver tid sit­ten­de re­gje­rings skjønn å hånd­heve be­stem­mel­sen. Jeg mener der­for at vi bør se nær­me­re på kri­te­ri­ene og ret­nings­lin­je­ne, og det har jeg tenkt å gjøre i sam­råd med uten­riks­mi­nis­te­ren, sa fi­nans­mi­nis­te­ren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Snor­re Valen kon­klu­der­te med at Jen­sen ikke er på glid i spørs­må­let om eks­klu­sjon av Kar­mel-in­sti­tut­tet.

- Jeg tvi­ler på at hun vil snu i den saken.

- Det er helt åpen­bart at støt­te til bo­set­te­re på Vest­bred­den er støt­te til en virk­som­het som er folke­retts­stri­dig. Og så er det en annen dis­ku­sjon om det skal være lov eller ikke. Men sta­ten bør i alle fall ikke være med og støt­te slik virk­som­het, sier SV-re­pre­sen­tan­ten til Dagen.

Sel­ska­per ute­stengt

Snor­re Valen sa i Stor­tin­get at han tok opp denne saken også fordi fi­nans­mi­nis­te­ren har bi­dratt til å ute­luk­ke to sel­ska­per fra olje­fon­det med bak­grunn i at de ope­re­rer i strid med folke­ret­ten og bi­drar med ok­ku­pa­sjon av Vest­bred­den.

- Det er en in­ter­es­sant snu­ope­ra­sjon fra Frem­skritts­par­ti­et, kon­sta­ter­te SV-tals­man­nen og la til at det også fram­kal­ler spørs­mål om stats­rå­den mener at Kar­mel-Int­siti­ut­tet bi­drar til ok­ku­pa­sjon av Vest­bred­den og hvor­vidt mener hun at ok­ku­pa­sjon av Vest­bred­den er et skjønns­spørs­mål, ville Valen vite.

Siv Jen­sen slo til­ba­ke og av­vis­te at Frp har gjen­nom­ført en snu­ope­ra­sjon.

- For det andre blan­der Valen sam­men for­valt­nin­gen av olje­fon­det med den ord­nin­gen som gjel­der gave­fra­drag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg er i ut­gangs­punk­tet po­si­tivt til ute­luk­kings­re­ge­len og over­hol­del­se av folke­ret­ten. Jeg mener li­ke­vel det er rik­tig å se på nytt på den ak­tu­el­le be­stem­mel­sen i gave­fra­drags­ord­nin­gen, svar­te fi­nans­mi­nis­te­ren.

Over­ras­ket

Snor­re Valen var over­ras­ket over sva­ret fordi fi­nans­mi­nis­te­ren var mer po­li­tisk ty­de­lig enn han trod­de hun ville være.

- Men det er ikke vi som vur­de­rer om det er et folke­retts­lig brudd eller ikke. Den vur­de­rin­gen lig­ger helt andre ste­der. Og jeg mener kri­te­ri­et er ob­jek­tivt, ut­ta­ler Valen.

DAGEN

Skattefradrag for gaver

Skattefradrag for gaver til frivillige organisasjoner ble innført i 2004 av Bondevik-regjeringen

De fire ikke-sosialistiske partiene har i samarbeidserklæringen lovet å styrke skattefradragsordningen

Beløpene som kommer til fradrag har økt år for år

I 2012 innførte den rødgrønne regjeringen en ordning med utelukkelse av organisasjoner som kan hindre Norge i å følge opp FN-vedtak

Karmel-Instituttet er eneste organisasjon som er eksludert så langt

FAKTA

Les også
Leverer en halv million til bosettinger på VestbreddenIsraelske bosetninger
Les også
Ga nybyggerne over en million i kontanterFeldmann-saken