Jensen regnet med bråk om fastleger

Frp-leder Siv Jensen kaller debatten om legereservasjoner overdrevet. Likevel var hun forberedt på reaksjoner da avtalen med KrF ble undertegnet.

- Vi var klar over at noen ville være imot dette. Men slik er det å inngå kom­pro­mis­ser. Saken er vel­dig vik­tig for Kris­te­lig Folke­par­ti, sier Jen­sen til NTB.

Hun fant grunn til å minne partigras­rota om at re­gje­rin­gen ikke har fler­tall på Stor­tin­get, da hun søn­dag talte under fyl­kes­års­mø­tet i Bus­ke­rud Frp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi må ikke glem­me at vi er en mindre­talls­re­gje­ring, som er av­hen­gig av å søke fler­tall for våre saker i Stor­tin­get. Det betyr at ikke alle saker ender med et rent Frp-stem­pel, sa Jen­sen.

- Over­dre­vet

Hun mener de­bat­ten har spo­ret av og an­tatt over­drev­ne pro­por­sjo­ner. Et til­bake­skritt i abort­kam­pen er det iall­fall ikke, mener Frp-le­de­ren.

- De aller, aller fles­te kvin­ner vil ikke merke noen for­skjell. Alle kvin­ner som øns­ker å få gjen­nom­ført til­tak, får det. Ingen vil bli inn­skren­ket eller be­gren­set, sier hun.

- For KrF hand­ler dette om de yt­terst få le­ge­ne som har etis­ke pro­blem­stil­lin­ger ved dette, skal ha an­led­ning til å re­ser­ve­re seg. I de få til­fel­le­ne dette inn­tref­fer, betyr det bare at du får en ny lege, fort­set­ter Jen­sen.

Re­gje­rings­par­ti­ene og KrF står alene på Stor­tin­get om å ville gi fast­le­ge­ne denne mu­lig­he­ten. De kri­tis­ke røs­te­ne har vært mange i Høyre, men de fin­nes i Frp også.

- Det ir­ri­te­rer meg grense­løst at helse­mi­nis­ter Høie prio­ri­te­rer KrF-sa­ker fram­for Høy­re-sa­ker, sier parti­ve­te­ran Jan L. Stub til NTB.

For­lan­ger re­sul­ta­ter

Stub har vært med i par­ti­et siden det be­røm­te stif­tel­ses­mø­tet på Saga kino for snart 41 år siden og er el­lers godt for­nøyd etter 100 dager i re­gje­ring.

- Vi har fått gjort en del, men det er mye som står igjen. Viser man ikke re­sul­ta­ter, blir man ikke gjen­valgt, sier Stub som trek­ker fram sam­ferd­sel som noe av det vik­tigs­te.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Her på Ringe­rike er det E16 og Rin­ge­riks­ba­nen som står høy­est oppe. Fre­dag etter­mid­dag sto det om­trent stil­le fra Skui til Høne­foss. Sånn kan det ikke være, sier han.

Siv Jen­sen po­eng­ter­te at re­gje­rin­gen ver­ken er mett eller til­freds da hun var til­ba­ke på Sund­vol­den Hotel, der re­gje­rings­platt­for­men ble snek­ret i fjor høst.

Sam­ti­dig fant hun grunn til å skry­te av re­sul­ta­te­ne som er opp­nådd: Olje­sat­sing, styr­king av barne­vern, re­form av land­bru­ket, kamp mot trygde­eks­port og kri­mi­na­li­tet, mer til vei og mind­re til bom samt la­ve­re skat­ter, mind­re by­rå­kra­ti - og fjer­ning av arve­av­gif­ten.

Hand­lings­rom

Jen­sen lot fi­nans­mi­nis­te­ren i henne slip­pe til da hun viste til det be­gren­se­de øko­no­mis­ke hand­lings­rom­met som føl­ger av jevn olje­penge­bruk.

- Jeg opp­ford­rer dere til å komme med for­slag til kutt og ef­fek­ti­vi­se­ring, sa Jen­sen til de­le­ga­te­ne.

Hun la fram et regne­styk­ke som viser at av 27 mil­li­ar­der i nye olje­inn­tek­ter i 2014, vil om lag 20 mil­li­ar­der slu­kes av økte ut­gif­ter til folke­tryg­den og syke­hu­se­ne samt for­plik­tel­se­ne som alt lig­ger Na­sjo­nal trans­port­plan.

Og av de 7 mil­li­ar­de­ne som gjen­står, er det meste al­le­re­de av­satt til sat­sin­ger som det alt er gitt løf­ter om.

- Vi har po­li­tisk gjen­nom­slag, men vi må for­kla­re be­tyd­nin­gen av pro­duk­ti­vi­tets­vekst. Det hand­ler om hvor­dan denne re­gje­rin­gen bru­ker dine skatte­pen­ger.