- Jeg tror det er fornuftig å tro på Gud

Microsoft-gründer og verdens rikeste mann, Bill Gates, avslørte nylig at han og hans familie går til den katolske kirke. Samtidig innrømmer han sine tvil om Gud.

«Det mo­rals­ke i re­li­gion tror jeg er utro­lig vik­tig. Vi har opp­dratt våre barn på en re­li­giøs måte, og de har gått til den ka­tols­ke kirke som også Mel­in­da og jeg gjør», sa Gates i et ferskt in­ter­vju medRol­ling Stone. 

Han fort­set­ter:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Jeg har vært vel­dig hel­dig, og skyl­der det der­for å prøve og å re­du­se­re ulik­he­ten i ver­den. Det er en slags re­li­giøs tro. Det er i hvert fall en mo­ralsk over­be­vis­ning», sa Gates.

Da han ble spurt om han trod­de på Gud, skal den 58 år gamle mil­li­ar­dæ­ren ha sagt:

«Jeg tror det er for­nuf­tig å tro på Gud, men nøy­ak­tig hvil­ken be­slut­ning du gjør an­ner­le­des i livet ditt på grunn av det, vet jeg ikke».

Enig med Daw­kings

Men Gates inn­røm­mer li­ke­vel sin tvil om Guds ek­sis­tens. Han er enig med Richard Dawkins teori om at men­nes­ker føler et behov for ska­pel­ses­my­ter.

«Før vi vir­ke­lig be­gyn­te å for­stå syk­dom, vær og den slags, søkte vi frem til fals­ke for­kla­rin­ger for dem. Nå har vi­ten­ska­pen for­klart noen av my­te­ne, men ikke alle. Mys­te­ri­et og skjønn­he­ten i ver­den er over­vel­den­de fan­tas­tisk, men det fin­nes ingen vi­ten­ska­pe­lig for­kla­ring på hvor­dan det skjed­de. Å si at det ble ge­ne­rert av til­fel­di­ge tall som vir­ker, er lik­som et ubarm­hjer­tig syn», sier Gates.

Igjen ver­dens ri­kes­te

Med en for­mue på over 76 mil­li­ar­der dol­lar har Gates nylig gjen­vun­net sin plass som ver­dens ri­kes­te mann i For­bes liste over mil­li­ar­dæ­rer.

Den tid­li­ge­re ad­mi­ni­stre­ren­de di­rek­tø­ren i Micro­soft valg­te i 2000 å trap­pe ned sin rolle og hel­ler fo­ku­se­re på vel­de­dig­hets­ar­beid gjen­nom or­ga­ni­sa­sjo­nen Bill & Mel­in­da Gates Foun­da­tion som han grunn­la det året sam­men sin kone.

Stif­tel­sen, som er ran­gert som en av de mest sje­ne­rø­se i ver­den, do­ne­rer minst 1,5 mil­li­ar­der dol­lar i året til ulike for­mål rundt om i ver­den.

Artikkelen fortsetter under annonsen.