(Foto: Fred C. Gjestad)

- Jeg ønsket kontakt med jenta

- Jeg ønsket å ta kontakt med jenta, men ble frarådet det av en psykiater og trodde hun fikk faglig oppfølging, sier domprost i Oslo, Anne May Grasaas, som torsdag vitnet i misjonærbarnsaken i Stavanger tingrett.

Nå­væ­ren­de dom­prost i Oslo, Anne May Grasaas, var mi­sjons­le­der i Fri­kir­ken da over­g­reps­sa­ken fra in­ter­nat­sko­len ble kjent for or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne. En kvin­ne har sak­søkt Fri­kir­ken og Norsk Lu­thersk Mi­sjons­sam­band for om­sorgs­svikt, over­grep og måten de hånd­ter­te saken da over­gre­pe­ne ble kjent. Hun kre­ver er­stat­ning fra or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne.

Grasaas er­kjen­te i sin for­kla­ring mang­len­de ru­ti­ner og opp­føl­ging av jenta som var i star­ten av ten­åre­ne da over­gre­pet på in­ter­nat­sko­len skjed­de.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Do­ku­men­ter­te

- Selv om man vet det skjer, var det et sjokk at det skjer i vår or­ga­ni­sa­sjon, for­klar­te Grasaas.

De førs­te over­g­reps­sa­ke­ne mot mi­sjo­nær­barn var da al­le­re­de kom­met opp i media og Grasaas un­der­stre­ket i ret­ten at hun mente det var vik­tig å do­ku­men­te­re hen­del­se­ne.

- Det var vik­tig for meg, med tanke på jenta og vår egen or­ga­ni­sa­sjon, at det ble skre­vet ned. Jeg øns­ket å ha det do­ku­men­tert.

Ad­vo­kat og psy­kia­ter

Grasaas for­tal­te at hun tenk­te på jenta og tok kon­takt med både ad­vo­kat og psy­kia­ter. Hen­del­sen ble kjent ved at jenta hadde for­talt om hen­del­sen i en spe­si­ell livs­si­tua­sjon, og skal ikke ha øns­ket å for­tel­le eller gå vi­de­re med saken.

- Som kvin­ne og kvin­ne­lig leder øns­ket jeg å snak­ke med henne. Jeg var blitt kjent med at hun ikke øns­ket å snak­ke om saken, men tenk­te at der­som jeg som kvin­ne­lig leder kunne snak­ke med henne, så ville hun kan­skje skjøn­ne hvor ille jeg syn­tes dette var, for­tal­te Grasaas.

Kvin­nen satt rolig i retts­sa­len ved siden av sine ad­vo­ka­ter og lyt­tet til for­kla­rin­ge­ne.

- Mitt ønske nådde ikke fram. Våre to or­ga­ni­sa­sjo­ner hadde ikke språk og ru­ti­ner for å snak­ke om slike ting. Sam­ti­dig fikk jeg råd fra en psy­kia­ter om ikke å ta kon­takt. Jeg trod­de der­for at hun fikk fag­lig opp­føl­ging, noe det viste seg i etter­tid at hun ikke fikk. Jeg slo meg da til ro med dette, og ville ikke in­va­de­re henne, for­tal­te Grasaas til ret­ten.

Ikke anmeldelse

Frikirken vurdererte fortløpende om de skulle anmelde forholdet, og konfererte med egen advokat om de skulle varsle politiet om situasjonen. Advokaten skal ha rådet organisasjonen til ikke å foreta seg noe juridisk. I sine egne notater skrev Grasaas «Dersom vi får den minste mistanke om at det skjer noe mer, må påtalemyndigheten bli varslet.».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Senere ble det kjent for Frikirken at overgrepet skjedde i en sjelesorgsituasjon. Jenta hadde betrodd seg til den ansatte om hvor vanskelig hun synes situasjonen var, og dette var rammen rundt overgrepet. Grasaas tok da kontakt med sentrale ledere i organisasjonene og advoktaten på nytt, og de kom frem til at de ikke skulle gå videre med saken.

- Det var et helt stystem, og jeg respekterte mine ledere, forklarte Gravaas.

På et tidspunkt skal Frikirkens ledere ha oppfordret Gravaas til å be jentas foreldre om å gå et skriftlig løfte om ikke å anmelde saken. Men da det viste seg at jenta på dette tidspunktet var blitt myndig, hevder Gravaas at hun lot den saken ligge.

- Svært be­kla­ge­lig

- Det er svært be­kla­ge­lig at det ble slik, og er en del av hvor­dan sys­te­met var, for­tal­te Grasaas.

- Det er vans­ke­lig å sitte så lenge etter­på og se hva som skjed­de. Jeg har stor re­spekt for det som har skjedd. Jeg satt og var så tett på saken. Det er en smerte­full opp­le­vel­se

I løpet av tors­da­gen skal både gjer­nings­man­nen og kvin­nens for­eld­re for­kla­re seg i ret­ten.

DAGEN

Misjonærbarnrettssak
Les også
- Vi trodde på internatordningenMisjonærbarnrettssak
Les også
- De mest høylytte barna bestemteMisjonærbarnrettssak
Les også
Saksøker misjonsorganisasjoner for seksuelle overgrep og omsorgssvikt