- Jeg er ingen diktator

- Uroen lan­det nå opp­le­ver, er hel­ler ingen tyr­kisk ut­ga­ve av den ara­bis­ke våren, sier Tyrkias statsminister.

Tyr­kias stats­mi­nis­ter Recep Tayy­ip Er­do­gan av­vi­ser på­stan­der om at han opp­trer som en dik­ta­tor. Uroen lan­det nå opp­le­ver, er hel­ler ingen tyr­kisk ut­ga­ve av den ara­bis­ke våren, sier han.

Man­dag ble det kjent at en 20 år gam­mel de­mon­strant mis­tet livet i en på­kjør­sel i Istan­bul hel­gen, og ble det førs­te døds­of­fe­ret for den tyr­kis­ke uroen. Samme kveld sam­let tu­sen­vis av men­nes­ker seg igjen for å de­mon­stre­re på Taksim-plas­sen i sen­trum av mil­lion­byen Istan­bul.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Po­li­ti­et skjøt med tåre­gass mot folk som pro­te­ster­te mot re­gje­rin­gens po­li­tikk nær Er­do­gans Istan­bul-kon­tor. Pro­tes­te­ne i Tyr­kia har ut­spring i mot­stand mot byg­ging i en park i Istan­bul, men har ut­vik­let seg til de størs­te de­mon­stra­sjo­ne­ne mot re­gje­rin­gen på mange år.

«Van­da­ler»

Den tyr­kis­ke stats­mi­nis­te­ren, som man­dag reis­te til besøk i Ma­rok­ko, av­fei­er de­mon­stran­te­ne som «van­da­ler». Han av­vi­ser også an­tyd­nin­ger om at be­folk­nin­gen nå opp­le­ver en «tyr­kisk vår», en hen­vis­ning til de de­mo­kra­tis­ke om­velt­nin­ge­ne i «den ara­bis­ke våren» i 2011.

- Var det fler­parti­sys­tem i lan­de­ne der den ara­bis­ke våren fant sted, spur­te Er­do­gan i et inn­slag på tyr­kisk fjern­syn man­dag. Hans po­li­tis­ke al­li­er­te pre­si­dent Ab­dul­lah Gül ba de­mon­stran­te­ne roe seg ned og sa at deres ar­gu­men­ter er blitt hørt.

- Vær ro­li­ge, slapp av, alt dette vil snart være over, sa Er­do­gan til medie­folk før av­rei­sen fra fly­plas­sen i Istan­bul. Er­do­gans ut­ta­lel­se blir tol­ket som et tegn på at han ikke har tenkt til å bøye av for de­mon­stran­te­ne, men i ste­det sette hardt mot hardt.

Hard­ner til

Men de­mon­stran­te­ne viser hel­ler ingen tegn til å gi seg, selv om Tyr­kias øvers­te le­de­re ber om ro og ad­va­rer mot at bråk­ma­ke­re for­sø­ker å ut­nyt­te den spen­te si­tua­sjo­nen. Mye tyder på at fron­te­ne hard­ner til.

Fere hund­re ung­dom­mer i Istan­bul har bygd bar­ri­ka­der ved Taksim-plas­sen. Det var her pro­test­ak­sjo­nen star­tet, i ut­gangs­punk­tet ret­tet mot ut­byg­gin­gen av Ge­zi-par­ken, som etter pla­nen skal vike plass for et kjøpe­sen­ter.

Han viste til at par­ti­et hans har vun­net tre valg på rad, med sta­dig stør­re opp­slut­ning. Sam­ti­dig hev­det han at de­mon­stra­sjo­ne­ne er or­ga­ni­sert av «eks­tre­mis­tis­ke ele­men­ter». Men den faste lin­jen kan bidra til å gjøre vondt verre, på­pe­ker en mar­keds­ana­ly­ti­ker over­for Reu­ters.

Ri­si­ko

- Det er helt klart en ri­si­ko for at dette bare fort­set­ter. Faren er at vol­den trap­pes opp et hakk, slik at dette hav­ner på et helt annet nivå - at det blir enda mer spent og fron­te­ne hard­ner til, sier Ti­mo­t­hy Ask i Stan­dard Bank.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Man­dag falt tyr­kis­ke ak­sje­kur­ser mar­kant. Samme dag vars­let det venstre­ori­en­ter­te fag­for­bun­det KESK streik tirs­dag og ons­dag. For­bun­det har 240.000 med­lem­mer i of­fent­lig sek­tor. Uroen er hel­ler ingen god nyhet for lan­dets tu­rist­bran­sje.

År­sa­ken til den so­sia­le uroen i Tyr­kia er sam­men­satt. Makt­ha­ver­ne har etter man­ges me­ning blitt for selv­sik­re og gått i auto­ri­tær ret­ning. De an­kla­ges for å ture fram med be­slut­nin­ger som er svært upo­pu­læ­re i deler av be­folk­nin­gen.