Sprengt: Det japanske helsevesenet er i ferd med å bli sprengt. Sykehusene er overveldet av de mange som ble skadd i jordskjelvet og tsunamien, og ganger og resepsjonsområder må også tas i bruk. Foto: Kyodo, Reuters/Scanpix

Japans helsevesen overveldet av katastrofen

Tallet på omkomne stiger etter fredagens jordskjelv og tsunami i Japan, og helsevesenet i landet er i ferd med å bli overveldet.

Ifølge japansk politi er drøyt 2.400 mennesker bekreftet omkommet, drøyt 3.100 meldt savnet og nærmere 2.000 skadd.Japan regnes som det landet i verden som er best forberedt på slike katastrofer. I 1995 ble havnebyen Kobe rammet av et stort skjelv, men situasjonen i dag regnes som vanskeligere. - Dette er en svært farlig situasjon. Man kan ikke sammenligne det som skjedde fredag med Kobe-skjelvet. Også i 1995 var det vanskelig å finne nok leger og helsepersonell i dagene etter skjelvet, selv om dette var i en urbanisert del av Japan med mange leger, sier professor Mitsutoshi Sato ved universitetet i Osaka.

Legemangel

Kobe-skjelvet kostet nærmere 6.500 mennesker livet og gjorde over 200.000 hjemløse. Dette skjelvet rammet et område med store og velutrustede sykehus og mye helsepersonell.Men ekspertene frykter nå at helsevesenet i landet skal bli helt sprengt.- Mediene har de siste årene fortalt om mangel på japanske leger og behov for sykepleiere fra utlandet, særlig på landsbygda. Behovet for helsetjenester er enda større nå enn etter skjelvet i 1995, sier han til Japan Times. Lokale talsmenn i det hardt rammede Miyagi-området har tidligere anslått at minst 10.000 mennesker kan være omkommet bare der, men ødeleggelsene er enorme, bruer og veier er rast ut og redningsarbeidet er svært vanskelig og tidkrevende.

Traumer

Hundretusenvis av mennesker har mistet alt de eide i katastrofen og mange av dem vil slite med store traumer resten av livet. Også dette kan bli en stor utfordring for det japanske helsevesenet.Den internasjonale Redd Barna-alliansen er særlig opptatt av de mange barna som er hjemløse.- Vi kan bare forestille oss hvor skremmende de siste dagene har vært for dem, sier Stephen McDonald som leder alliansens nødhjelpsarbeid. - Det er avgjørende at vi bidrar med hjelp til foreldre og barn som strever med å takle situasjonen i etterkant av katastrofen, sier han.

Hjelp utenfra

102 land, blant dem Norge har de siste dagene kontaktet japanske myndigheter med tilbud om nødhjelp og assistanse, går det fram av en oversikt fra den japanske regjeringen.Hundrevis av redningsarbeidere fra 15 land er alt på plass i de hardest rammede områdene, og Russland, USA og Sør-Korea er blant dem som har sendt flest.Eksperter fra FNs organ for katastrofehåndtering (UNDAC) er også i området, men FN har ingen planer om å innlede noen stor nødhjelpsoperasjon, all den tid japanske myndigheter ikke har bedt om dette.- Dette er det land i verden som er best forberedt på å takle katastrofer, konstaterer FNs organ for koordinering av nødhjelp (OCHA). - Japan står overfor tre kriser - jordskjelvet, tsunamien og atomtrusselen - og landet greier seg svært godt, sa OCHAs talskvinne Elisabeth Byrs mandag.

Atomfrykt

Selv om de humanitære behovene er store i de hardest rammed områdene, der det er mangel både på husly, mat og vann, var det tirsdag knyttet vel så stor bekymring til faren for store radioaktive utslipp.Japan har bedt USA og Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) om hjelp til å få kjølt ned de jordskjelvrammede atomreaktorene, og landet kjemper en intens kamp for å hindre fullstendig nedsmelting av flere reaktorkjerner.Russland har samtidig lovet å forsyne Japan med store mengder strøm og gass de kommende månedene for å avhjelpe den akutte kraftkrisen som har oppstått.NTB