Jakter på to terrormistenkte i USA

Etter flere da­gers in­tens etter­forsk­ning of­fent­lig­gjor­de FBI bil­der og video av to menn som mis­ten­kes for ter­ror­an­gre­pet i Bos­ton.

En­hver som kjen­ner igjen noen av dem, opp­ford­res til å kon­tak­te po­li­ti­et.

- Noen der ute kjen­ner disse per­sone­ne som ven­ner, na­bo­er, kol­le­ger eller fa­mi­lie­med­lem­mer, sa spe­sial­et­ter­fors­ker Richard DesLau­ri­ers på en presse­kon­fe­ran­se iBos­ton tors­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han la til at de to tro­lig er væp­net og «eks­tremt far­li­ge» og at ingen må for­sø­ke å kon­fron­te­re dem på egen hånd.

I mål­om­rå­det

Bil­der av men­ne­ne og video fra over­vå­kings­ka­me­ra­er ble lagt ut på FBIs hjemme­side under presse­kon­fe­ran­sen. Iføl­ge TV-ka­na­lenCNN kra­sjet nett­ste­det umid­del­bart på grunn av alle som for­søk­te å kikke på bil­de­ne.

Man­nen som FBI kal­ler mis­tenkt 1, har på seg en mørk base­ball­cap. Mis­tenkt 2 ser yngre ut og har på seg en hvit base­ball­cap bak fram.

Vi­deo­klipp viser men­ne­ne mens de går til­syne­la­ten­de ube­kym­ret etter hver­and­re med noen me­ters mel­lom­rom på for­tau­et like ved ma­ra­ton­lø­pet. Mis­tenkt 1 har en sekk på ryg­gen, mens mis­tenkt 2 har en bag over skul­de­ren.

Etter­fors­ker­ne sit­ter også på bil­der av den ene man­nen mens han set­ter fra seg bagen, men disse er ikke of­fent­lig­gjort.

- In­gen­ting er for lite

- Ingen bit av in­for­ma­sjon, uan­sett hvor liten eller til­syne­la­ten­de in­kon­se­kvent den måtte være, er for liten for oss, un­der­stre­ket DesLau­ri­ers på presse­kon­fe­ran­sen.

Iføl­ge etter­forsk­nings­le­de­ren får FBI hjelp fra kol­le­ger over hele ver­den i ar­bei­det med å finne de an­tat­te gjer­nings­men­ne­ne.

Etter ter­ror­ak­sjo­nen man­dag har det vært mye spe­ku­la­sjon rundt hvem gjer­nings­man­nen kunne være og hva som mo­ti­ver­te an­gre­pet. Inn­til bil­de­ne ble of­fent­lig­gjort, sa FBI at de ver­ken viss­te hva mo­ti­vet var eller om an­gre­pet ble ut­ført av én eller flere per­soner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Der­som det er rik­tig at de to men­ne­ne på bil­de­ne sam­ar­bei­det, betyr det at teori­en om en «ens­lig ulv» som plan­la det hele på egen hånd, kan for­kas­tes.

To typer motiv er blitt holdt fram som ak­tu­el­le av ter­ror­eks­per­ter: Isla­mis­tisk eks­tre­mis­me, eller høyre­eks­tremt hat mot den ame­ri­kans­ke sta­ten. FBI har så langt ikke sagt om de tror de to mis­tenk­te kan være knyt­tet til isla­mis­tis­ke ter­ror­grup­per eller høyre­ra­di­ka­le ame­ri­kans­ke mil­jø­er.

- Dere vil løpe igjen

To kvin­ner og en åtte år gam­mel gutt ble drept dato bom­ber eks­plo­der­te med noen se­kun­ders mel­lom­rom i mål­om­rå­det til Bos­ton ma­ra­ton man­dag. Over 170 andre men­nes­ker ble såret, og mange mis­tet ett eller begge beina i de kraf­ti­ge eks­plo­sjo­ne­ne.

USAs pre­si­dent Ba­rack Obama del­tok tors­dag på en guds­tje­nes­te i Bos­ton for å hedre dem som ble drept og skadd i ter­ror­ak­sjo­nen.

- Vi skal alle stå sam­men med dere, mens dere lærer å stå og gå og til og med å løpe igjen. For jeg har ingen tvil om at dere kom­mer til å løpe igjen, sa pre­si­den­ten til de så­re­de.

Hen­vendt til gjer­nings­men­ne­ne lovet han at de vil bli fun­net og stilt til an­svar for sine hand­lin­ger.

- Ja, vil skal finne dere og ja, vi skal stil­le dere til an­svar. Vi skal full­fø­re dette løpet, sa Obama. (©NTB)