Italienske kvinner møter stengte dører

Kjemper mot et arbeidsmarked preget av diskriminering og et fastgrodd kjønnsrollemønster.

 - Du er for­lo­vet? Da er det ikke ak­tu­elt, er bud­ska­pet 31 år gamle Ales­sia Gi­ro­la­mi er blitt møtt med på jobb­in­ter­vju.

- Det førs­te de spør om, er om jeg plan­leg­ger å gifte meg, og vik­tigst: Om jeg plan­leg­ger å få barn, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gi­ro­la­mi ga opp å få en­de­ne til å møtes som mu­si­ker og har søkt jobb som regn­skaps­fø­rer siden no­vem­ber. Mens Romas inn­byg­ge­re nyter var­men­de sol­strå­ler en klar fe­bruar­dag, går hun fra vi­kar­byrå til vi­kar­byrå for å le­ve­re inn CV-en.

- Nå tar jeg egent­lig det meste, sier hun, men må gå med ufor­ret­tet sak fra by­rå­et Y Tem­po­ra­ry.

Uten­for ar­beids­li­vet

 Kun 46 pro­sent av ita­li­ens­ke kvin­ner er i ar­beid. Tal­let er 12 pro­sent­po­eng under EU-gjen­nom­snit­tet, og i Euro­pa er det kun Hel­las som har flere kvin­ner uten­for ar­beids­li­vet.

Kvin­ne­ne ut­gjør med det et stort uut­nyt­tet po­ten­si­al i den ita­li­ens­ke øko­no­mi­en, og med da­gens krise har like­stil­ling og kvinne­sak pres­set seg fram som et valg­kamp­tema.

Det hand­ler ikke len­ger om Sil­vio Ber­lus­co­nis mo­del­ler og bun­ga­bun­ga-fes­ter. En ny re­gje­ring etter val­get 24. og 25. fe­bru­ar må få på plass lov­verk som be­skyt­ter kvin­ne­li­ge lønns­mot­ta­ke­re, men Ita­lia tren­ger også til­tak som gjør det mulig å kom­bi­ne­re jobb og fa­mi­lie, er kra­vet fra både øko­no­mer og fe­mi­nis­ter.

Mid­ler­ti­dig

Drøm­men er fast jobb, men som svært mange andre ita­li­ens­ke kvin­ner kan Ales­sia Gi­ro­la­mi måtte ta til takke med en mid­ler­ti­dig kon­trakt. De mid­ler­ti­di­ge an­sat­te ryker først ut ved ned­skjæ­rin­ger, og dem er det mange av i Ita­lia nå.

26 år gamle Giada Lu­chet­ti job­bet i tre år på slike kon­trak­ter, som i til­legg var «uof­fi­si­el­le» og der­for ikke ga noen ret­tig­he­ter.

Selv med en full ut­dan­nel­se som re­vi­sor bak seg har ikke Lu­chet­ti fått svar på noen av «mil­lio­ne­ne» av søk­na­der hun har sendt ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lot­to-red­ning

- Jeg klar­te ikke be­ta­le lei­lig­he­ten og måtte flyt­te hjem til mamma, sier hun og har søkt hjelp hos fag­for­bun­det SICEL.

Av 400 per­soner som er med i et SI­CEL-pro­sjekt for ar­beids­le­di­ge, har kun ti fått jobb. Og selv med fag­for­bun­dets hjelp har flere av dem kun fått mid­ler­ti­di­ge kon­trak­ter.

- Alle tip­per lotto nå, det er den enes­te mu­lig­he­ten igjen, sier Lu­chet­ti tørt, men tror ikke det hadde hjul­pet så mye å være mann­lig jobb­sø­ker i ste­det.

- Le­dig­he­ten er gans­ke uni­sex i denne kri­sen, mener hun.

Blan­ko-opp­si­gel­se

Men en prak­sis i Ita­lia som ram­mer kvin­ner spe­si­elt hardt, har vært «blan­ko-opp­si­gel­ser» - uda­ter­te opp­si­gel­ses­brev som ar­beids­gi­ver­ne bru­ker i si­tua­sjo­ner de øns­ker å kvit­te seg med an­sat­te. Mange kvin­ner får «ak­ti­vert» bre­ve­ne sine i det de blir gra­vi­de.

- Ita­lia fra­tar deg ret­ten til å gifte deg og få barn. Men det er jo også vår feil, fordi vi i åre­vis har fun­net oss i at sys­te­met er sånn, sier Gi­ro­la­mi før hun går vi­de­re opp Via Bar­be­ri­ni til neste vi­kar­byrå.

I hjem­met

I til­legg har Ita­lia fort­satt et tra­di­sjo­nelt kjønns­rolle­møns­ter, og spe­si­elt i Sør-Ita­lia mener mange at kvin­nens plass er i hjem­met. På Ver­dens øko­no­mis­ke fo­rums like­stil­lings­in­deks for 2012 lig­ger Ita­lia på 80. plass, etter land som Bru­nei, Ghana og Uru­guay.

Ak­ti­vis­ter mener bare noen hund­re tusen flere kvin­ner i ar­beid kunne gitt en vekst på 1 pro­sent i brut­to na­sjo­nal­pro­duk­tet. Med flere mil­lio­ner kvin­ner uten­for ar­beids­li­vet er po­ten­sia­let stort.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ka­pi­tal

- Ita­lia ut­nyt­ter ikke godt nok en ve­sent­lig del av sin men­nes­ke­li­ge ka­pi­tal - kvin­ne­ne. Det er et enormt tap for øko­no­mi­en vår, skrev øko­no­me­ne Al­ber­to Ale­si­na og Fran­cesco Gi­a­vazzi i avi­sen Cor­ri­ere della Sera i ja­nu­ar.

- Den neste re­gje­rin­gen må plas­se­re sys­sel­set­ting av kvin­ner i sen­trum av sitt pro­gram, kre­ver de før val­get. (©NTB)