Israelvenner tror ikke på fredsplan

Norske Israelvenner har ingen tro på at ?Veikartet? for fred er et skritt i retning mot en permanent løsning på den palestinsk-israelske konflikten.

Onsdag uttalte USAs president George W. Bush fra toppmøtet i Akaba i Jordan, at Det Hellige Land nå må deles. USA, EU, FN og Russland står bak planen som spesifiserer skrittene mot en fredsavtale i Midtøsten. Veikartet for fred skal munne ut i etableringen av en palestinsk stat på Vestbredden i og i Gaza innen 2005. Israels statsminister Ariel Sharon og palestinernes statsminister Mahmoud Abbas gav hverandre hånden på at de ville følge Veikartet.

Profilerte Israelsvenner i Norge sier til Magazinet har de ikke har tro på fredsplanen. De viser til skriftstedet i Joel kapittel tre, der det står at Gud ?skal holde rettergang med dem på grunn av Israel mitt folk og min arv, fordi de spredte dem blant hedningefolkene og delte mitt land?.

Leif Wellerop, leder for IKAJ-Norge,:

- ?Veikartet? er en fullstendig misforstått måte å skape fred på. De prøver å tilpasse terrenget etter kartet og ikke omvendt. Gud vil straffe jordens land fordi de sprer Israel. Det vi aldri bli fred mellom israelere og arabere før Jesus kommer igjen, bare en overfladisk fred.

Kjell Furnes, formann i Ordet og Israel:

- Jeg har klart for meg at ?veikartet? som nå er presentert, ikke er et veikart for fred. Bibelen peker på et annet resultat. Jeg ble sjokkert da jeg hørte Bush si at Det Hellige Land må deles. Jeg anbefaler at folk leser Guds ord og følger med i tiden.

Anne Marie Gravdal, styreformann i HJH:

- Jeg tror ikke ?veikartet? er en løsning. Hamas har sagt de vil fortsette terroren og ikke akseptere tilbakevending av 3,5 millioner jøder. Dette taler for seg, sier Gravdal til Magazinet.

- Jeg kan ikke se for meg en palestinsk stat. Det er ingenting som ligger til rette for at denne skal kunne bli opprettet. Det er mye snakk om fri flyt mellom palestinere og israelere, men dette er ikke reelt. Forutsetningene for en palestinsk stat er ikke til stede så lenge en eventuell stat kan skape arbeids for sitt folk i sitt eget land.

Jørn Øverby, arrangør av konferansen Israel, Norge og Nasjonene:

- Det blir vanskelig å gjennomføre. Arabiske og israelske ledere er ikke veldig optimistiske. Problemet er at etablering av en palestinsk stat er litt kunstig fordi lederskapet er importert, det er et ledd i et storpolitisk spill og ikke forankret i det palestinske folks egenart og egenverdi. Det er nødvendig med et helt annet lederskap fra palestinsk side for å skape fred.

Gabriel Edland, leder for Med Israel For Fred (MIFF):

- Jeg er skeptisk til om vi kan stole på araberne. Vi vet jo at Osloavtalen var et fullstendig bedrag overfor Israel. Det gjenstår å se om vi kan ha tillit til Abbas. Det er en kjent sak i Islam at man kan inngå avtaler som ikke er bindende når det gjelder ikke-muslimer. Om det er det samme som skjer nå vet vi ikke.

Den eneste av Israelvennene Magazinet har vært i kontakt med som er positiv til ?Veikartet? ergeneralsekretær i Den Norske Israelsmisjonen Rolf Heitmann:

- Jeg ser ikke noe alternativ løsning for fred i Midtøsten enn en opprettelse av en selvstendig palestinsk stat. ?Veikartet? kan være et riktig skritt i denne retningen, selv om det finnes mange skjær i sjøen i denne avtalen. Som valgte ledere for jøder og arabere så har de politiske myndighetene et mandat til å skape fred. Begge parter strekker seg langt, og det er viktig at vi som kristne ledere støtter disse, sier Heitmann.

Vil fred

Tross sin mistillit til ?Veikartet?, har de vi har snakket med forståelse for at Israel prøver å jobbe seg mot en fredelig løsning på konfliktene i Midtøsten.

Leif Wellerop:

- Det er en fortvilet situasjon. Israel ønsker fred, men det er åpenbart at ikke alle israelere forstår dimensjonene av det som nå skjer. Det er en forferdelig fortvilet sak at de har godtatt ?veikartet?. Det er så fjernt fra Guds ord som det kan bli. Jeg har stor sympati for Sharon, men han må vite med seg selv at ?Veikartet? ikke vil gå igjennom. Betingelsene er såpass klare at jeg overbevist om at araberne ikke klarer å oppfylle sine forpliktelser. Enden på dette vil være at Gud iscenesetter dom mot nasjonene.

Kjell Furnes:

- Israel har levd i en krigssituasjon i 50 år, så jeg forstå godt at de nå er trøtt og lei av krig. De gjør alt de kan for å komme frem til en løsning, men jeg er redd den ikke kan bli langvarig, sier Kjell Furnes.

Anne Marie Gravdal:

- Alle mennesker ønsker fred. Det er står ikke på det. Dette er jo uutholdelig for begge parter. Jeg mener på ingen måte at palestinerne skal jages ut i ørkenen, så dette er helt klart er vanskelig situasjon. Men jeg tror absolutt araberne hadde hatt det bedre dersom de hadde akseptert å være under israelsk administrasjon. Jeg tror den eneste løsningen er at Guds herlighet skal åpenbares på Israel. Innvandringen til Israel er veldig viktig for å styrke israelernes situasjon.

Jan Øverby:

- Israel er villig til å gi fra seg land i et forsøk på å oppnå fred. Jeg tror nok også fredsviljen fra USA sin side er reell, men problemet i den vestlige verden er at vi har vanskelig for å sette oss inn i herskerkulturen blant palestinerne. Bosettingspolitikken er et problem fordi den ikke er gjensidig. Det stilles ikke spørsmål ved at palestinere bosetter seg i det nåværende Israel, sier Øverby.

Gabriel Edland:

- Ønsket om fred er så sterkt at israelerne strekker seg langt. Jeg tror allikevel det ikke er noen mulighet for fred med utgangspunkt i ?veikartet? fordi bakgrunnen for en palestinsk stat måtte vært annerledes. Det er ingen mulighet for fred så lenge palestinske myndigheter holder den linjen vi har sett så langt.

Rakel E. Berntzen, Eva-Charlotte Stenset