Benjamin Netanyahu fortsetter som Israels statsminister. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB scanpix

Israelske TV-stasjoner: Netanyahu har vunnet

Benjamin Netanyahu har vunnet valget i Israel etter en jevn natt der opposisjonsalliansen Blått og hvitt kjempet til mållinjen, melder landets TV-stasjoner.

Benjamin Netanyahu har vunnet valget i Israel etter en jevn natt der opposisjonsalliansen Blått og hvitt kjempet til mållinjen, melder landets TV-stasjoner.

Etter at 97 prosent av stemmene er talt, ligger både Likud og Blått og hvitt an til å få 35 seter hver i Knesset. Men landets tre store TV-stasjoner bekrefter at Netanyahu har trukket det lengste strået, ifølge nyhetsbyråetReuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Netanyahu er ventet å kunne forme en koalisjonsregjering med hjelp fra nasjonalistiske og ultraortodokse allierte som samlet gir ham mellom 65 og 67 av 120 seter i det israelske parlamentet Knesset. De siste valgresultatene er ventet innen fredag.

Se vår korrespondent i Jerusalem, Kenneth Fjell Rasmussen, fra vår sending valgnatten.

Les også vår direkteblogg fra valgkvelden:

Historisk

Med onsdagens seier sikrer Netanyahu seg sin femte statsministerperiode. I sommer blir han i så fall den lengstsittende statsministeren i Israels historie.

De siste årene har statsministeren kjempet for sitt politiske liv og han står for øyeblikket overfor tre mulige tiltaler i korrupsjonssaker, som han selv har avfeiet som en «heksejakt».

– Jeg vil takke våre velgere for en utrolig bragd. Jeg er veldig rørt over at Israel har vist meg tillit for femte gang, sier Netanyahu.

Allerede i natt begynte han samtaler med alliansepartier, og ifølge Netanyahu selv har nær samtlige kunngjort at de vil anbefale ham som statsminister.

To tiår

Netanyahu har vært en dominerende kraft i israelsk politikk de siste tiårene. Han har den siste tiden lent seg på samarbeidet med USAs president Donald Trump, men 69-åringen har også utviklet nye venner i Kina, India og Brasil.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De tilbakevendende korrupsjonsskandalene har imidlertid bidratt til å skape velgertretthet blant israelere. Israelsk politi har i tre år etterforsket Netanyahu og kona for korrupsjon i millionklassen og har anbefalt landets riksadvokat å ta ut tiltale i tre separate saker. Netanyahu avfeier det hele som en heksejakt.

Men opposisjonsalliansens leder Benny Gantz, en tidligere forsvarssjef som har hatt med seg to andre forsvarstopper i valgkampen, har lyktes med å utfordre Netanyahu på sikkerhetsspørsmål. Han har i tillegg belyst korrupsjonsanklagene mot den sittende statsministeren, noe som har bidratt til et meget jevnt valg.