Israelsk strid om høye bønnerop

Et lovforslag om å forby muslimske bønnerop via høyttalere kan bli stanset av ultraortodokse jødiske politikere.

En rekke ministere, inkludert statsministerBenjamin Netanyahu, støtter et forslag om å forby bønnerop via høytalere.

Lovforslaget er lagt frem av parlamentsmedlemmer fra Jødisk Hjem og Israel Vårt Hjem og kommer et par uker etter store protester mot bønnerop iJerusalem-bydelen Pisgat Zeev.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De omstridte ropene skal komme fra moskeer i de nærliggende arabiske bydelene Shuafat og Beit Hanina. Innbyggere i Pisgat Zeev sier til ynetnews.com at lydnivået er økt betydelig de siste årene.

Bystyremedlem Aryeh King sier at det klages både på høye bønnerop tidlig på morgenen og på støy fra moskeene i forbindelse med brylluper og andre feiringer.

Ifølge israelske medier mener mange israelere at det i vår moderne tid, med vekkerkokker og apper, er unødvendig å vekke hele nabolag midt på natten.

Kan blokkere loven

Bønneropsforslaget har stor støtte blant israelske ministre, men nå kan loven bli blokkert av de ultraortodokse jødiske partiene i Knesset.

Helseminister Yakov Litzman, fra Det Forente Torahpartiet, frykter ifølgeynetnews.com at et forbud mot høye muslimske bønnerop også kan ramme den ukentlige sabbatssirenen og annen jødisk bruk av høyttalere.

Arabiske Knessetmedlemmer fordømmer lovforslaget og flere israelsk-arabiske områder har det vært demonstrasjoner med krav om at bønneropene ikke må stilne.

Det har også kommet protester fra Jordan, som har autoritet over Tempelplassen iJerusalem.