Israelsk-palestinske forhandlinger under ild

JERUSALEM (INN) Den israelske statsministeren Ariel Sharon går videre med den nye politikken av forhandling under ild, også etter lørdagens terrorattentat som drepte 13 og såret 107.

Den nye retningen i israelsk politikk skal ha blitt tatt under påtrykk fra USA, men Sharon sa til den amerikanske utenriksministeren Colin Powell på fredag at - Den nye politikken ikke betyr at vi vil stanse våre tiltak for å knekke terrorens infrastruktur.

Etter et møte i det israelske kabinettet søndag sa Sharon at han vil gjøre alt for å oppnå en våpenhvile og en slutt på volden. I tillegg til å gjenoppta forhandlingene med palestinerne vil Israel intensivere de militære operasjonene i de palestinske områdene. Operasjonene vil fortsette en uke eller to, ble det sagt etter møtet.

Den israelske regjeringen har inntil nå insistert på en overholdelse av de såkalte Tenet- og Mitchell planene, som innbefatter syv dagers våpenhvile før direkte forhandlinger mellom palestinere og israelere kan gjenopptas. Syv dager uten palestinske angrep har enda ikke forekommet og dette har fra israelsk side blitt sett som palestinsk uvillighet til en stans av volden og videre forhandlinger. Det lengste oppholdet i angrepene var tre dager under de muslimske helligdagene for to uker siden.

Yassir Arafat skal ha beordret arresten av den femte personen innvolvert i mordet på den israelske turistministeren Rehavam Zeevi. Israel har nektet Arafat utreisetillatelse fra Ramallah inntil Remawi fra den sekulære terrororganisasjonen PFLP (Folkefronten for Palestinas frigjøring) blir arrestert for sin deltakelse i mordet.

Arafat arresterte for kort tid siden to av de andre bakmennene i mordet, Shubaki og Saadat, men lot begge fortsette å arbeide fra sine kontorer i Ramallah og leve et tilnærmet normalt liv. Det palestinske selvstyret er kjent for sine "s vingdørsarrestasjoner" hvor de arresterte blir sluppet fri kort tid etter arrestasjonen, uten rettergang.

Den Arabiske Liga vil møtes i Beirut den 27. mars og det forventes at Arafat vil be Israel om utreisetillatelse for å delta i møtet.

Arafats hovedkvarter i Gaza by ble angrepet av israelske kamphelikoptere i løpet av natten i respons til gårsdagens to terrorangrep. Bygningen, som hadde blitt evakuert lørdag, ble truffet av 35 missiler og de nærliggende bygningene ble rystet av de kraftige eksplosjonene. 24 mennesker skal ha blitt såret. Palestinsk fjernsyn som holdt hus i samme komplekset skal ha gått av luften som et resultat av angrepet. Yassir Arafat skal ha insistert på at alle debattprogram og studioopptak skulle produseres i hans hovedkvarter. Arafats kontorer i Nablus ble også angrepet i løpet av natten.

600 palestinere overgav seg i går kveld til israelske tropper i flyktningeleiren Tulkarem, som ligger like øst for Natanya. Et stor del av dem var bevæpnet og 50 personer blant dem var høytstående terrorister som har vært direkte involvert i terrorangrep, ifølge den israelske generalen Gershon Yitzhak. Det ble også avdekket en produksjonsfasilitet for Kassam-raketter i leiren. En rakett var gjort klar til avfyring. Bombelaboratorier ble også funnet og et større antall ferdige bomber.

To personer ble stukket ned og alvorlig såret av en terrorist i Netzarim i Gazastripen i morges. Den 21 år gamle Muhammed Katawi åpnet ild mot sikkerhetsvakten ved inngangen til Netzarim og såret ham alvorlig i hodet. Sikkerhetsoffiseren på stedet ankom stedet og åpnet ild mot terroristen. Han ble selv alvorlig såret før soldater ankom og drepte terroristen på stedet. De sårede er tatt til Soroka-sykehuset i Beer Sheva.

Al-Aksa Brigadene, som er en underavdeling av Yassir Arafats Fatah har tatt ansvaret for angrepet. Al-Aksa Brigadene har også tatt ansvaret for gårdsdagens to terrorangrep i Natanya og Jerusalem, i tillegg til en lang rekke terrorattentat de siste månedene.

Inger Neuman Egholm - Israelnetz