Israelsk diplomat håper på sterk USA-president

USAs neste president bør gjøre landet til en sterk aktør i Midtøsten igjen, mener tidligere generalkonsul fra Israel til USA.

Han har siden 60-tallet hatt nær kontakt med USA og jobbet for et godt forhold til Israel. Ettinger tror ikke høstens presidentvalg i USA vil påvirke landets forhold til Israel i alt for stor grad, fordi Kongressen ofte har minst like mye makt når det gjelder utenrikspolitikk.

– Begge kamrene i Kongressen er veldig proisraelske. Representantene der er ofte ikke interessert i utenrikssaker, fordi de er valgt inn på lokale saker fra sitt distrikt. Men når de virkelig vil, flekser de en muskel som er minst like sterk som presidentens, sier Ettinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener at Israel er både en innenriks- og en utenrikssak for den jevne amerikaner. Gang på gang har representantene der sørget for store budsjettoverføringer til Israel, trass i amerikanske presidenters kritikk av Israels politiske beslutninger, påpeker han.

Forrige uke snakket han om hvilken innflytelse presidentvalget vil få på relasjonen mellom de to landene, til Jerusalems presseklubb.

Hillary-støtte

Forholdet til Israel i de amerikanske partiets politiske programmer har fått mye oppmerksomhet de siste ukene. Hillary Clinton skal personlig ha bedt sin rådgiver Wendy Sherman om å sikre at Demokratenes plattform forble pro-israelsk, sier Sherman ifølge Times of Israel.

Forrige måned ble det debatt i partiet da et utkast nevnte «Israels okkupasjon av Vestbredden» og Israelske bosettinger. Dette ble ikke tatt med i sluttresultatet.

Republikanernes politiske plattform endte med ikke lenger å støtte en tostatsløsning. Videre går den mot «alle tiltak for å tvinge fram en enighet eller diktere grenser eller andre betingelser», skriver avisen.

Sherman mener at det å støtte Israel bidrar til å bekjempe IS i Midtøsten. I sin tale til Demokratenes landsmøte før helgen vektla Clinton behovet for å støtte Israels sikkerhet i lys av uroen i Midtøsten. Hun snakket også om å nedkjempe IS og motvirke radikalisering av unge verden rundt. Trump svarte på Twitter med å anklage henne for å ha destabilisert Midtøsten og for å unngå å nevne radikal islam.

Kritisk til Obama

– Uansett hvem som blir den neste amerikanske presidenten, er det den geo-strategiske realiteten i Midtøsten og verden som blir den dominerende faktoren i forholdet til Israel, sier Ettinger.

Han er særlig opptatt av at presidentkandidatene bør anerkjenne trusselen fra radikale islamistiske grupperinger og øke amerikanske forsvarsbudsjetter. Ettinger er også kritisk til å la FN spille en hovedrolle i internasjonale relasjoner. Foran høstens presidentvalg med Hillary Clinton mot Donald Trump, advarer han mot å fortsette med Barack Obamas åtteårige linje med å trekke seg tilbake fra Midtøstens problemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er viktige saker for USA og deres allierte, som Israel. Hvorvidt den nye presidenten støtter utvidelse av bosettinger eller ikke, er ikke noe mot de ødeleggende sandstormene som nå står for døren, sier Ettinger.

For USAs egen del foretrekker han en amerikansk president som presser Israel til å trekke seg tilbake til grensene før 1967, hvis presidenten samtidig styrker USAs forsvarsbudsjetter. Heller det enn en president som mener at Israel gjerne må bosette hele Judea og Samaria, men som ikke styrker USAs forsvar.

– Obamas administrasjon har tatt i mot den arabiske tsunamien som en arabisk vår. Opprør i Jemen, Libya og Syria ble sett på som overgang til demokratier, totalt frakoblet virkeligheten, sier Ettinger.

Press på Israel

Diplomaten mener det er en misforståelse at USAs forhold til Israel påvirkes av den til enhver tid sittende presidents forhold til jødiske samfunn i USA, samt presidentens holdning til bosettinger og forhandlinger med palestinske myndigheter om områder og fred.

– Jeg ser dette som underordnete saker når det gjelder forholdet mellom USA og Israel, sier Ettinger.

Den tidligere generalkonsulen peker på at de fleste amerikanske presidenter har lagt press på Israel gjennom historien, både når det gjelder fredsprosess med palestinere og protest mot anneksjon av områder.

– Selv om press fra amerikanske presidenter har vært et systematisk element i forholdet mellom USA og Israel, er det strategiske samarbeidet nå sterkere enn de mest optimistiske israelerne kunne tenke seg, sier Ettinger.

Les også: