Israeler drept etter tilbaketrekking

GAZA (INN) En 19 år gammel israelsk soldat har blitt drept i dag få timer etter at Israel iverksatte den såkalte Gaza-Betlehem-først planen hvor palestinsk politi selv skal ta ansvaret for sikkerheten i områdene.

Den drepte er Kivan Cohen fra Petah Tikva like øst for Tel Aviv og var en nylig immigrant fra Iran. Cohen ble drept av skarpskytere da han voktet den jødiskbebodde enklaven ved Neve Dekalim i Gazastripen. Terrororganisasjonen Hamas har tatt ansvaret for angrepet.

En 15 år gammel palestinsk gutt fra Khan Yunis i Gaza ble også drept i angrepet.

I følge avtalen som ble inngått søndag mellom Israels forsvarsminister Benjamin Ben Elieser og den palestinske innenriksministeren Abdel Razak Yehiye skal det palestinske politiet ta fullstendig ansvar for sikkerheten i Gaza By og Betlehem fra mandag kveld, og Israel vil også lette leveforholdene for den palestinske befolkningen. Israel har påtatt seg å utstede flere tillatelser for palestinske arbeidere i Israel og vil også gjøre det lettere å transportere gods mellom de palestinske områdene. Hvis forsøket fungerer vil israelske tropper også trekke seg ut av Hebron i neste etappe av en gradvis tilbaketrekking fra områdene som kom under palestinsk selvstyre i følge Osloavtalen.

I første etappe av tilbaketrekkingen har israelske tropper allerede trukket seg ut av Beit Jala, Beit Sahur, el-Khader og Deheishe-leiren i området rundt Betlehem, i tillegg til Gaza By. Ingen tropper var i dag synlige i Betlehem og palestinsk politi kunne igjen sees i gatene etter lang tids fravær.

Forsvarsminister Ben Elieser sa etter drapet på Cohen i dag at hvis ikke det palestinske politiet stanser angrepene, Israel vil gjøre det selv. Hvis angrepene mot Israel fortsetter vil avtalen oppheves, sa Ben Elieser videre.

Israel har stilt seg avventende etter drapet for å gi palestinerne en sjanse til organisere seg etter at de igjen selv har tatt ansvaret for sikkerheten. Det avgjørende vil fra Israels side være hva det palestinske politiet vil gjøre med etterretningsinformasjonen de vil motta fra Israel i forbindelse med drapet på Kivan Cohen. Hvis alvorlige tiltak vil iverksettes for å oppklare drapet vil det siste kapittelet i israelsk-palestinsk sikkerhetssamarbeide kanskje ha en sjanse for å overleve.

Avtalen har møtt sterk motstand fra alle de mer ytterliggående palestinske organisasjonene så som Hamas, Tanzim, Islamsk Jihad og det maxistiske PFLP som alle har lovet å fortsette sine terrorangrep.

Inger Neuman Egholm - Israelnetz