Israels statsminister Netanyahu regnes som den skarpeste motstanderen av atomforhandlingene med Iran. Her under et møte med den israelske regjeringen: Foto: Abir Sultan / Reuters / NTB scanpix

Israel vil gjøre alt for å stanse Iran-avtale

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kaller atomavtalen med Iran en feiltakelse av historiske proporsjoner. Når avtalen nå er i boks, venter en voldsom israelsk offensiv for å stanse den, sier israelsk ekspert.

– Iran får nå en sikker vei til å skaffe seg atomvåpen. Mange av restriksjonene som skulle hindre det, blir nå opphevet, sa Netanyahu tirsdag morgen.

– Iran vinner jackpot, en cash-bonanza på hundrevis av millioner av dollar som gjør at landet kan fortsette med sin aggresjon og terror i regionen og i verden. Dette er en feil av historiske dimensjoner, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Professor i statsvitenskap ved universitetene i Herzliya og Haifa, Meir Javendanfar, spår at Netanyahu nå sammen med allierte i Kongressen i USA vil gjøre alt han kan for å ødelegge avtalen.

– Jeg tror vi i de kommende to månedene blir vitne til en historisk lobbyoffensiv – alle lobbyaksjoners mor, under ledelse av Netanyahu og noen av Israels allierte i USA, sier Javendanfar til DPA.

Kort etter kommentaren bekreftet viseutenriksminister Tsipi Hotovely at Israel vil bruke alle diplomatiske midler for å prøve å sabotere avtalen.

Netanyahu regnes som den skarpeste motstanderen av atomforhandlingene med Iran, og det er også mange blant republikanerne i Kongressen som er kritiske

Kongressen har 60 dager på seg til å vurdere avtalen, og kan i teorien velte den, selv om det anses for usannsynlig.

Israel har truet med å angripe Iran om landet skaffer seg atomvåpen, men Javendanfar anser det også som usannsynlig at Israel skulle angripe Iran på egen hånd etter at avtalen er undertegnet.