En palestinsk fiskebåt utenfor Gaza by. Foto: Adel Hana, AP Photo

Israel letter på restriksjoner mot fiskere fra Gazastripen

Israel letter på restriksjonene mot fiskere ved Gazastripen og vil tillate dem å dra inntil 15 nautiske mil ut i Middelhavet.

Avgjørelsen kommer etter at Hamas, islamistbevegelsen som kontrollerer Gaza, har hatt Egypt-ledede samtaler med Israel om å lette deler av blokaden for å skape ro.

Israel har ikke kommentert forhandlingene, men det er kjent at statsminister Benjamin Netanyahu ønsker å unngå en eskalering av konflikter på Gazastripen før det israelske valget 9. april.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Fiskesonen på Gazastripen har blitt utvidet til et maksimum på 15 nautiske mil (28 kilometer), skriver det israelske forsvarsdepartementet.

Det er uklart nøyaktig i hvilke områder utvidelsen i fiskesonen gjelder.

– Har skutt på fiskere

15 nautiske mil er den største distansen som er tillatt av Israel på flere år, som har kjempet tre kriger med militante palestinere i enklaven og har blokkert den i mer enn et tiår.

Miriam Marmur, talsperson for Gisha, en uavhengig organisasjon som overvåker restriksjoner på Gazastripen, har imidlertid bemerket at utvidelsen ligger under de 20 nautiske milene det ble enighet om i Oslo-avtalen fra 1993-tallet.

Ifølge Gisha har håndhevelsen av fiskesonen også tidligere ført til at israelske soldater har avfyrt skudd mot palestinske fiskere.

– Håndhevelsen av en slik komplisert avgrensning av ulike tillatte avstander vil høyst sannsynlig true fiskernes liv og utstyr, skriver organisasjonen.

Avstanden i fiskesonen har variert de siste årene fra 3 nautiske mil, og opp til 12 i visse områder.