SIKRE FLYTRAFIKKEN: Minister for diaspora og offentlig diplomati, Juli Edelstein, sier Israel må gjøre alt som står i sin makt for å beskytte flytrafikken til og fra Ben Gurion (bakgrunnen). Foto: John Solsvik

Israel kan annektere land på Vestbredden

Juli Edelstein i den israelske regjeringen utelukker ikke at Israel kan komme til å annektere deler av Vestbredden dersom Palestina blir en sikkerhetstrussel mot Israel. - Vi må sikre vår hovedflyplass for enhver pris, sier Edelstein.

Denne uken inviterte minister for offentlig diplomati og diaspora, Juli Edelstein, den internasjonale pressen til synfaring i den israelske bosettingen Beit Arijeh i det vestlige Samaria. Fra den israelske bosettingen er det direkte utsikt til rullebanene på flyplassen Ben Gurion 15 kilometer i luftlinje mot vest og til kystlinjen mot Middelhavet med Israels tettest befolkede område Tel Aviv-Jaffo. Også de store hovedveiene på slettelandet er synlige og innen rekkevidde.
Sammen med ordfører Avi Naim i Beit Arijeh prøver de å få journalistene til å forstå at denne åsen inne på Vestbredden kan ikke Israel gi fra seg av sikkerhetsgrunner.

Alvorlig bommert

Juli Edelstein, som representerer Likud-partiet i den israelske regjeringen, hevder palestinerne begår en alvorlig bommert når de ensidig proklamerer den palestinske staten 20.september.
- Et slikt ensidig tiltak er ingen god idé for å oppnå fred. Det betyr at palestinerne inntar et område uten enighet med sine naboer. Om Israel skal svare med å annektere områder på Vestbredden har ikke vært diskutert i vår regjering. Jeg hører til en del av regjeringen som mener vi bør gjøre det dersom opprettelsen av Palestina skjer ensidig, sier Edelstein.
Han legger til at det kan bli snakk om anerktering av deler av det såkalte C-området på Vestbredden, der det bare bor 43.000 arabere og Israel har full politi- og militærkontroll.

Må sikres

Området ved Beit Arijeh mener Edelstein må sikres av hensyn til den store flytrafikken på Ben Gurion noen kilometer lenger vest..
- Det skal ikke mye fantasi til å skjønne at vi har en alvorlig trussel mot sikkerheten dersom terrorister sender avgårde Kassamraketter mot flyplassen eller skyter ned flyene som farer over hodene på oss. Vi vil gjøre gjøre alt som står i vår makt for å hindre at noe slikt skal skje, sier Edelstein.
Ordfører Avi Naim forteller at en rakett ble skutt fra den arabiske nabolandsbyen Deir Balout i 1971 og drepte fem personer i Peta Tikva, en større forstad til Tel Aviv.

Farlig situasjon

- Med opprettelse av en palestinsk stat ser vi absolutt muligheter for at situasjonen kan bli farlig for deler av Israel. De har et lederskap som ikke anerkjenner Israel og som kan oppildne ungdom og terrorister til å utføre angrep mot mål i Israel. I dag lever israelere og arabere side om side i fred. Vi må for enhver pris hindre at noen får ødelegge denne fredelige sameksistensen, sier Edelstein til Dagen.
Den frittalende ministeren mener det må være lov for jøder å bo også på Vestbredden.

Jødisk land

- Dette er også jødisk land og ikke bare et arabisk område. Her må også jøder få lov å bo, og det er fullt mulig å bo her sammen i fred. De som sier at hele konflikten bunner i ulovlige israelske bosettinger, kjenner ikke de faktiske forhold. De hevder at det blir fred først når alle israelske bosettere er evakuert. Vi har prøvd ut dettte en gang før. For seks år siden evakuerte vi Gaza, uten at vi fikk fred fra den kanten, sier Edelstein.

Ikke redd

Ordfører Avi Naim sier han ikke er redd for hva som vil skje etter 20.september.
- De eneste som er redde her, er palestinerne i området. De er redd konfikten blir tilspisset og at de skal miste arbeid og ikke kunne brødfø sin familie slik de gjør i dag, sier Naim.
Han legger til at Beit Arijeh alltid vil være en del av Israel.. Ministeren er enig.
- Vi er her for å bli, palestinerne er her for å bli. Derfor må vi finne en måte å leve fredelig sammen på. Det kan vi bare oppnå dersom vi setter oss ned og forhandler om fred og ikke ved ensidige tiltak som rammer den annen part, sier Juli Edelstein.DAGEN