Israel har fått en ny bestevenn

Mens Europa merker varer fra bosetninger og inngår avtaler med Iran, ser Israel mot øst for å finne nye samarbeidspartnere.

Toppmøtet i Paris handler om klimatruslene verden står overfor, men også om klimaet mellom de mange verdenslederne som har vært samlet denne uken.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Indias statsminister Narendra Modi ble observert mens de trakk seg tilbake til en salong hvor de småpratet og lo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har et utmerket forhold, som kan bli enda bedre, sa Netanyahu til pressen.

– Jeg setter pris på at vi så ofte kan snakke sammen på telefonen. Vi kan diskutere alt, sa Modi ifølge nyhetsbyråetJewish Telegraphic Agency.

Den indiske næringslivsavisenBusiness Standard melder at Netanyahu igjen takket Modi for den indiske innsatsen under jordskjelvene i Nepal i mai. 700 israelere var i området der 9.000 mennesker omkom. India hjalp til med å få på plass israelske hjelpesendinger, lot Israel få benytte indisk luftrom og indiske helikoptere evakuerte israelske turister.

Kjølig

Kontrasten kunne ikke vært større til Netanyahus møte med Federica Mogherini, EUs høyrepresentant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk. Da de to passerte hverandre på vei mellom møter, ble det knapt utvekslet et ord, bare et kjølig håndtrykk.

I Vesten finner Israel fortsatt sine viktigste allierte og handelspartnere, men de vidt forskjellige møtene i Paris varsler klimaendringer som er på vei.

– Israel vurderer et østlig alternativ dersom forholdet til USA og Europa skulle skjære seg, sier tidligere direktør i israelsk UD, Alon Liel, til Jewish Telegraphic Agency.

Båndene mellom Europa og Israel er sterke. Israel ble etablert som et demokrati av europeisk modell og det er et utstrakt samarbeid om alt fra forsvar og økonomi til sport og kultur.

De siste årene har sterk uenighet om sikkerhetsspørsmål og Israels forhold til palestinerne, imidlertid gjort båndene løsere. Samarbeidet fikk en ytterlige knekk for tre uker siden. Da innskjerpet EU retningslinjene som krever at det tydelig skal framgå om landbruksprodukter og kosmetikk fra israelske firmaer er produsert i bosetninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Som en respons besluttet Israel å kutte samarbeid med EU-institusjoner angående fredsprosessen med palestinerne.

– Vi beklager at EU av politiske grunner har valgt å ta en slik diskriminerende beslutning, inspirert av boikott-bevegelsen, samtidig som Israel kjemper mot en bølge av terror, som truer alle innbyggerne. Beslutningen reiser spørsmålet om hvilken rolle EU ønsker å spille, heter det i enuttalelse fra israelsk UD.

Nye markeder

Det er ikke bare fra toppen av det israelske samfunnet en speider etter nye samarbeidspartnere. Israelsk næringsliv og landbruk har også måttet omstille seg.

Dagen besøkte nylig Jordandalen og snakket med lokale israelske bønder. For syv år siden gikk 80 prosent av eksporten deres til Europa, men da oppfordringer til boikott og merking av varer tok av for noen år siden, så bøndene seg om etter alternativer.

I år går bare 20 prosent av eksporten av frukt og grønnsaker til Europa, mens nye markeder er Russland og USA i tillegg til en rekke land i Asia.

Pragmatisk

I Asia finner Israel stadig nye samarbeidspartnere som tenker pragmatisk og ikke legger seg for mye opp i sikkerhetsspørsmål og den manglende utviklingen i fredsprosessen med palestinerne.

Etter å ha besøkt Kina i 2013, kom daværende økonomiminister Naftali Bennet med følgende uttalelse:

– De nevnte ikke araberne, palestinerne, okkupasjonen eller noe slikt. Alt som interesserer dem er israelsk høyteknologi og innovasjon, sa Bennet ifølge Jewish Telegraphic Agency.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Under sitt besøk i Washington nylig, kom Netanyahu med en lignende uttalelse.

– Det er tre ting andre land ønsker fra Israel. Det første er israelsk teknologi, det andre er israelsk teknologi og det tredje er israelsk teknologi, sa den israelske statsministeren ifølge avisenThe Hindu.

Han la til at dette også gjelder India, som han planlegger å besøke i løpet av 2016.

Flyktig

Til tross for Netanyahus personlige kjemi med asiatiske ledere, understreker israelske kommentatorer at det likefullt er snakk om pragmatiske vennskap som kan være flyktige. Asiatiske land har ikke kulturelle og historiske bånd til Israel, og vennskapet påvirkes av hva som lønner seg.

Tradisjonelt har mange asiatiske land støttet palestinerne i FN, av frykt for å legge seg ut med araberstatene, mens USA trofast har lagt ned veto mot vedtak som rammer Israel.

---------------

Vil du lese mer om Israel?

Dagen er eneste norske avis meden fast korrespondent stasjonert i Israel. Vår mannKenneth Fjell Rasmussen har også en egen, ganske fersk Facebook-side. Og derfor ønsker seg selvfølgelig flere «liker-klikk», for å nå ut til flere mennesker.

Du må gjernegå inn på siden og trykke «liker» selv - og dele / tipse andre. Da får du bilder, videoer og nyheter som i svært liten grad blir omtalt i andre norske medier:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

https://www.facebook.com/israelkorrespondenten