Barneboken «Pappa er sjørøvar» framstiller alle israelere som banditter. Foto: Cappelen Damm

Israel får ikke bokunnskylding fra Huitfeldt

Regjeringen griper ikke inn i valget av bokutgivelser i Norge og beklager ikke at barneboken «Pappa er sjørøvar» framstiller alle israelere som banditter.

Det framgår av et svarbrev som kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) har sendt den israelske ambassadøren i Norge. Ambassadør Michael Eligal klaget på at boka med et antisemittisk innhold ble utgitt med støtte fra Kulturrådet.

I brevet forsikrer kulturministeren at den norske regjeringen har et sterkt engasjement i bekjempelsen av alle former for antisemittisme. Statsråden legger også vekt på at hun har behørig lagt merke til ambassadørens synspunkter og bekymringer i denne saken.

Nøye vurdering


Huitfeldt orienterer i brevet om at alle bokutgivelser som støttes av Kulturrådet blir nøye gjennomgått av flere ekspertutvalg med tanke på den litterære kvaliteten.
- Det er ikke en oppgave for komiteene hverken å vurdere en boks politiske innhold eller dens budskap. Ekspertkomiteen for barnelitteratur har ikke kommet med noen anmerkninger om bokens litterære kvaliteter, skriver statsråden.
Hun avslutter brevet med et håp om fortsatt godt bilateralt samarbeid i en atmosfære av tillit og toleranse.DAGEN