Israel: - Atomvirksomheten dyr for Iran

Irans atom­pro­gram har kos­tet lan­det et beløp til­sva­ren­de over 1.000 mil­li­ar­der kro­ner, hev­der Is­rael. Meste­par­ten av tapet skyl­des ver­dens­sam­fun­nets øko­no­mis­ke straffe­til­tak mot re­gi­met i Te­he­ran.

Men nes­ten en fire­del av tapet er pen­ger som er brukt på det kjerne­fy­sis­ke pro­gram­met, sier ikke navn­git­te is­ra­els­ke sik­ker­hets­folk iføl­ge ny­hets­by­rå­et AFP. Is­rael, USA og andre vest­li­ge land mis­ten­ker ira­ner­ne for å for­sø­ke å lage atom­vå­pen.

Sank­sjo­ne­ne har først og fremst ram­met den irans­ke olje­in­du­stri­en og bank­næ­rin­gen. Ta­pe­ne be­reg­nes til 130 mil­lio­ner dol­lar eller om lag 805,5 mil­li­ar­der kro­ner, het det i en mel­ding fra AFP tirs­dag.

Forsøker å dempe bekymringene
Den ame­ri­kans­ke Is­rael-am­bas­sa­dø­ren Dan Sha­piro for­søk­te dagen før å dempe is­rae­ler­nes be­kym­ring for at Iran skal skaf­fe seg kjerne­fy­sis­ke våpen. - USA vil aldri til­la­te at Iran blir en atom­makt, punkt­um, sa Sha­piro på et møte i Je­ru­sa­lem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iran for­plik­tet seg man­dag til å sam­ar­bei­de med det in­ter­na­sjo­na­le atom­energi­by­rå­et IAEA om saker knyt­tet til det kjerne­fy­sis­ke pro­gram­met. Ira­ner­ne hev­der at pro­gram­met er av rent sivil art, og at hen­sik­ten er å bygge atom­kraft­verk som skal pro­du­se­re strøm. (©NTB)