Islamsk råd mener halal-kontrollen går for tregt

Mattilsynet somler med å kontrollere halalkjøtt, mener Islamsk Råd Norge.

Sam­ti­dig som Mat­til­sy­net bru­ker for lang tid på å kon­trol­le­re hal­al­kjøtt, fort­set­ter sal­get av smug­let eller feil­mer­ket kjøtt. Det be­kym­rer Islamsk Råd Norge (IRN), skri­ver Vårt Land.

Ge­ne­ral­sek­re­tær Mehtab Afsar i IRN sier det er mange mus­li­mer som er blitt lurt til å spise kjøtt som ikke er halal.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- I til­legg vet vi at så­kal­te kjøtt­ma­fia­er for­sy­ner gate­kjøk­ken, res­tau­ran­ter og bu­tik­ker med smug­ler­kjøtt, og det kjøt­tet kan vi ikke si noe om kva­li­te­ten på. Mus­lims­ke bru­ke­re ville­des, sier han.

IRN har laget en stan­dard for hva som er hal­al­kjøtt, og øns­ker at også Mat­til­sy­net skal bruke denne malen. Men fore­lø­pig har de ikke fått gehør for det. Mat­til­sy­net skal i løpet av året inn­føre en ny for­skrift for mer­king av kjøtt, men IRN mener halal må inn som eget punkt i for­skrif­ten.

Sek­sjons­sjef Randi Ed­vard­sen i Mat­til­sy­net sier de ikke kan be­nyt­te seg av IRNs stan­dard for hal­al­kjøtt, siden den ikke er ene­rå­den­de.

- Det fin­nes ingen sen­tral rette­snor for hva som er hal­al­kjøtt. Vårt til­syn vil gå på om virk­som­he­te­ne kan do­ku­men­te­re at kjøt­tet de sel­ger og rå­va­re­ne de bru­ker, fak­tisk er inn­kjøpt og mer­ket som halal, og at de har gode ru­ti­ner, sier hun.

På grunn av prio­ri­te­rin­ger har Mat­til­sy­net ut­satt de ko­or­di­ner­te kon­trol­le­ne av hal­al­kjøtt til høs­ten, og Ed­vard­sen sier hun der­for for­står at IRN opp­fat­ter til­sy­net som tregt.

NTB