- Jeg synes det er feil at en terrorist skal kunne sitte og peke ut navn, nærmest fra telefonkatalogen, og så er vi tvunget til å møte, sier Ronny Alte, som er et av de første vitnene tirsdag.

Islamkritikere vitner motvillig for Breivik

  De islamkritiske vitnene Anders Behring Breivik har ønsket i terrorsaken, stiller i vitneboksen med svært blandende følelser tirsdag.

- Jeg synes det er veldig belastende å skulle vitne i denne saken. Jeg ønsker ikke å ha mitt navn tilknyttet den verste straffesaken i Norge. Jeg synes det er feil at en terrorist skal kunne sitte og peke ut navn, nærmest fra telefonkatalogen, og så er vi tvunget til å møte, sier Ronny Alte, som er et av de første vitnene tirsdag, til NTB.


Ønsker debatt

Alte ledet fram til april i år den islamkritiske organisasjonen Norwegian Defence League (NDL). Han sier han trakk seg fordi organisasjonen var delt i synet på om de skulle ta offentlig avstand fra Breiviks terrorhandlinger, noe som var svært viktig for Alte.

Han er nå tilknyttet den nystartede organisasjonen Norges Frihetsparti.

- Vi ønsker en åpen debatt om hva som foregår i de lukkede islamistiske miljøene i moskeer her i Norge, sier Alte.


Belastende

Den islamkritiske samfunnsdebattanten, bloggeren og forfatteren Ole Jørgen Anfindsen, skal også vitne tirsdag.

- Å skulle vitne i denne saken er belastende for meg personlig, og mange har rådet meg til å trekke meg. Men jeg har hele tiden ment at det er viktig å stille. Denne rettssaken er av stor betydning for demokratiet, og jeg mener det er viktig at vi gjennomfører den på en skikkelig måte, sier Anfindsen til NTB.

Alte forteller han har hatt flere møter med Breiviks forsvarere for å få klargjort hva de ønsker fra ham.

- De vil bruke meg for å bevise at han ikke nødvendigvis er sinnssyk, og så ønsker de informasjon om hvordan det er å være politisk ukorrekt islamkritiker og bli hengt ut i mediene. Det siste synes jeg det er viktig å få fram, forteller Alte, som mener Breivik har rett i at 22. juli-saken har ført til en heksejakt på høyreradikale.



«Ærefullt oppdrag»

Arne Tumyr, leder for organisasjon Stopp islamifiseringen av Norge (SIAN) og Tore Tvedt, grunnlegger av den nynazistiske og nyreligiøse organisasjonen Vigrid, vitner også tirsdag.

Arne Tumyr skriver på SIANs nettside at det ikke blir en lett oppgave, og at han vil benytte anledningen til å ta avstand fra Breiviks handlinger dersom han får anledning til det.

I motsetning til de tre andre, har Tore Tvedt ingen motforestillinger mot å vitne i saken. På Vigrids hjemmeside skriver han at han ser på det å vitne som «et ærefullt oppdrag», og at han håper hans vitneprov vil kunne gi litt større forståelse for «hvorfor utviklingen har først oss dit vi står i dag».


- Så langt har makteliten lykkes fullstendig med sitt taktiske opplegg som består i å trekke all oppmerksomhet vekk fra de politiske forholdene som er sakens bakteppe (...) og konsentrere all offentlig oppmerksomhet rundt Breiviks psykiske tilstand», skriver Tvedt.

De andre islamkritiske vitnene Breivik hadde stevnet, som bloggeren Fjordman (Peder Nøstvold Jensen), forfatteren Bruce Bawer og religionshistorikeren Hanne Nabintu Herland, er strøket fra listen etter å ha uttrykt stor motstand mot å vitne.


Kommer ikke på TV

Ingen av de islamkritiske vitnene, bortsett fra Anfindsen, vil bli kringkastet, har retten besluttet. Retten vil kun kringkaste såkalte sakkyndigvitner, og kun Anfindsen har fått en slik status blant disse vitnene.

Avgjørelsen har provosert vitnene kraftig, og skapt debatt på nettet om retten driver selektiv ytringsfrihet.

- Det er helt på jordet. Alle de politisk korrekte vitnene blir kringkastet, men ingen av oss på den andre siden får slippe til. Når jeg først er dratt inn i denne saken, er det svært viktig å få fram mine synspunkter. Jeg er derfor svært skuffet over denne avgjørelsen, sier Ronny Alte.

Anfindsen mener dommerne paradoksalt og trist nok gir næring til konspiratoriske oppfatninger om at enkelte grupper og meninger blir systematisk sensurert.

(NTB)