Islamister bak selvmordsangrep i Beirut

En grup­pe eks­tre­me isla­mis­ter med til­knyt­ning til al-Qa­i­da tar på seg skyl­den for selv­mords­an­gre­pet nær Irans am­bas­sa­de i Bei­rut. Minst 24 men­nes­ker ble drept og 146 såret i eks­plo­sjo­ne­ne.

To selv­mords­bom­be­re spreng­te seg i lufta i an­gre­pet tirs­dag, opp­lys­te den li­ba­ne­sis­ke helse­mi­nis­te­ren Ali Has­san al-Kha­lil. Ab­dul­lah Azzam-bri­ga­de­ne, en grup­pe «hel­li­ge kri­ge­re» med base i Li­ba­non og bånd tilal-Qa­i­da, hev­det at den sto bak og truet med nye ak­sjo­ner.

- Dette var en dob­bel ope­ra­sjon satt i verk av to av våre mar­ty­rer, skrev grup­pens ån­de­li­ge leder sjeik Si­ra­jed­di­ne Zu­raiqat på Twit­ter. Øyen­vit­ner for­tal­te at selv­mords­bom­ber­ne kjør­te inn i por­ten uten­for am­bas­sa­den i stor fart.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vold­somt smell

- Jeg så en mann som kjør­te svært fort på mo­tor­syk­kel med kurs mot am­bas­sa­den, Plut­se­lig hørte jeg sky­ting, så kom et vold­somt smell, og tryk­ket fra eks­plo­sjo­nen fikk meg til å falle på ryg­gen, for­tal­te Abu Ahmad som dri­ver en bu­tikk tvers over­for den irans­ke am­bas­sa­den.

Kul­tur­at­ta­che­en ved den irans­ke am­bas­sa­den er blant de drep­te, opp­lys­te en sen­tralt plas­sert li­ba­ne­sisk tje­neste­mann.

- De ma­te­ri­el­le ska­de­ne er enor­me, til­føy­de Issam Ab­dul­lah som ar­bei­der som ka­mera­mann for ny­hets­by­rå­et Reu­ters.

Seks byg­nin­ger i om­rå­det skal være øde­lagt i an­gre­pet tirs­dag for­mid­dag. Det ble først meldt om to ra­kett­eks­plo­sjo­ner, men en sik­ker­hets­kil­de sa se­ne­re at det var snakk om bom­ber.

I brann

Iføl­ge avisaDaily Star ble de to eks­plo­sjo­ne­ne ut­løst med få mi­nut­ters mel­lom­rom. Flere biler og trær sto i brann, og svart røyk vel­tet opp fra om­rå­det som ble sper­ret av og be­vok­tet av li­ba­ne­sis­ke sol­da­ter,

En bi­list sier til Daily Star at hun ble liv­redd da det smalt. Hun be­fant seg i pa­ral­lell­ga­ta til am­bas­sa­den i Bir Has­san sør i Bei­rut, et strøk som reg­nes som et kjerne­om­rå­de for den sjia­mus­lims­ke Hiz­bol­lah-be­ve­gel­sen.

Om­rå­de­ne sør i Bei­rut ble ram­met av bil­bom­ber både 9. juli og 15. au­gust, og til sam­men ble 27 per­soner drept i disse an­gre­pe­ne. Både Hiz­bol­lah og Iran støt­ter pre­si­dent Bashar al-As­sad og hans re­gi­me i Li­ba­nons nabo­land Syria.

Hiz­bol­lah har sendt med­lem­mer av sin væp­ne­de fløy til Syria for å hjel­pe re­gi­met i kam­pen mot opp­rø­rer­ne, som i all ho­ved­sak er sunni­mus­li­mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kri­gen i Syria har skjer­pet kon­flik­ten mel­lom sjia­mus­li­mer og sunni­mus­li­mer i Li­ba­non. Mange av Li­ba­nons sunni­mus­li­mer mis­li­ker sterkt at Hiz­bol­lah, som også reg­nes som en av Irans vik­tigs­te al­li­er­te, har in­volvert seg i kri­gen i nabo­lan­det. (©NTB)