Islamistene jages opp i fjellene

Frans­ke og ma­lis­ke styr­ker har i en tou­kers ly­n­of­fen­siv tatt kon­troll over de størs­te byene i Nord-Mali. Isla­mis­te­ne skal ha truk­ket seg til­ba­ke til nord­li­ge fjell­om­rå­der.

Den siste store isla­mist­kon­trol­ler­te byen var ons­dag i ferd med å bli gjen­erob­ret da frans­ke styr­ker tok kon­troll over fly­plas­sen i Kidal. Byen lig­ger 150 mil nord­øst for Malis ho­ved­stad Bama­ko og ble inn­til nylig kon­trol­lert av mi­li­tan­te isla­mis­ter.

Både isla­mist­grup­pen Aza­wads islams­ke be­ve­gel­se (IMA) og de se­ku­læ­re tua­regse­pa­ra­tis­te­ne i MNLA hev­det å ha kon­troll over Kidal før de frans­ke styr­ke­ne inn­tok byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Begge grup­pe­ne skal ha sagt seg vil­li­ge til å for­hand­le for å finne en fre­de­lig løs­ning på kri­sen, og MNLA hev­det ons­dag at grup­pen var i sam­ta­ler med frans­ke styr­ker i Kidal, iføl­ge ny­hets­by­rå­et DPA.

Også byene Tim­buk­tu og Gao ble inn­til nylig kon­trol­lert av mi­li­tan­te isla­mis­ter. De siste da­ge­ne er byene gjen­erob­ret av frans­ke styr­ker, og ra­sen­de folke­meng­der har der­etter gått løs på og plynd­ret bu­tik­ker som til­hø­rer ara­be­re, mau­ri­ta­niere og al­ge­ri­ere.

- Uover­sikt­lig

Mali har lenge vært pla­get av et­nis­ke kon­flik­ter mel­lom tuare­ger og ara­be­re på den ene siden og svar­te ma­liere på den andre. Nå er det frykt for at fiend­ska­pen skal blus­se opp.

- Iføl­ge våre kon­tak­ter har det vært noen til­fel­ler av hevn­ak­sjo­ner, hvor hus som til­hø­rer ara­be­re eller tuare­ger, er blitt øde­lagt i Gao. Men i noen hus hvor isla­mis­te­ne har vært, har det også lig­get igjen våpen og eks­plo­si­ver, sier Ri­borg Knud­sen fra Kir­kens Nød­hjelp til NTB.

- Situasjonen er veldig uoversiktlig, og det er mange rykter og ubekreftede meldinger, understreker hun fra Bamako.

Knudsen har vært i kontakt med folk i Nord-Mali, hvor hjelpeorganisasjonen har jobbet i 30 år.

Mali har det siste året vært preget av politisk kaos, men tirsdag varslet landets midlertidige president at det skal holdes valg innen 31. juli.

De knappe 3.000 franske soldatene skal erstattes av en vestafrikansk styrke, og Mali er lovet 2,5 milliarder kroner i militær og humanitær hjelp for å klare å stabilisere de nordlige delene av landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Frykter geriljakrig

Frykten er stor for at islamistene bare har trukket seg midlertidig tilbake, og at de vil fortsette sin kamp i form av en geriljakrig.

Iyad Ag Ghaly fra den maliske islamistgruppen Ansar Dine og algeriske Abou Zeid fra al-Qaida i det islamske Maghreb skal være de viktigste opprørslederne. De skal nå ha søkt tilflukt i fjellene i Kidal-provinsen på grensen til Niger og Algerie.

Ettersom deres hovedkvarterer, forsyninger og våpen ble ødelagt i franske luftangrep, skal de ikke ha hatt noe annet valg enn å rømme. Men fraværet av motstand betyr ikke at de er nøytralisert, mener Alain Antil fra Det franske instituttet for internasjonal politikk.

- De kan skifte til klassisk geriljataktikk, blant annet trakassering, raske angrep med kidnappinger og bombeangrep, sier han til nyhetsbyrået AFP.

- De kommer til å reorganisere seg og innta nye posisjoner i Libya, Algerie og Tunisia. Dette er fremfor alt et internasjonalt nettverk, sier Souleimane Mangane, en malisk spesialist på islamistiske bevegelser.

(NTB)