Politiet aksjonerer torsdag mot islamisten Ubaydullah Hussain.

Islamist pågrepet av politiet i Oslo

Islamisten Ubaydullah Hussain ble pågrepet av politiet da han meldte seg på Sentrum politistasjon i Oslo torsdag. Han er siktet for trusler.

Politiet aksjonerte torsdag mot boligen til Hussain, men 27-åringen var ikke hjemme. Etter kort tid meldte han seg selv og ble straks pågrepet.

Bakgrunnen for pågripelsen er at politiet ønsker å gjøre en ransaking for å få siktet bevis i saken.

- Truslene det er snakk om, ble fremsatt for én og to uker siden. Vi vil nå holde saken som kom opp onsdag, sammen med disse truslene, sier stasjonssjef John Roger Lund ved Stovner politistasjon på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.



PST varslet

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er varslet om en Facebook-melding fra Ubaydullah Hussain (27), som har stått fram som talsmann for islamistgruppen Profetens Ummah.

«Jeg skal gi dem beskyttelse jeg, inshallah. Så fort jeg har tatt jegerprøven og får tak i en AK47», skriver Hussain på Facebook med lenke til en VG-artikkel om at jøder i Norge savner politibeskyttelse.


Aksjonerte

IfølgeNRK gikk politiet til aksjon mot Hussains bolig på Bjerke i Oslo ved 11-tiden torsdag.

Politiet var på stedet med tre biler og åtte mann, utstyrt med skjold, slegge og øks, klare til å ta seg inn i boligen med makt hvis det skulle være nødvendig. Etter en stund skal imidlertid et av Hussains familiemedlemmer ha åpnet ytterdøren.

Advokat John Christian Elden er ikke overrasket over politiets interesse for hans klient.

- Hvis man kommer med slike uttalelser, er det naturlig at politiet viser sin interesse og ønsker å spørre hva han mener med utsagnet, sier Elden til NTB.


- Fiender

Selv vil ikke Hussain si om kommentaren er ment som en trussel fra hans side.

- Det er en åpen kommentar, og det får være opp til hver enkelt å spekulere i hva som menes med den kommentaren. Jeg vil verken avkrefte eller bekrefte at det er en trussel, sier Hussain i en kommentar til sine skriverier til NRK.

I kommentarfeltet til innlegget skriver Hussain at han allerede har skaffet seg en AK47, men dette avviser han igjen senere. Videre skriver han: «Det er synd at broren som skjøt mot synagogen i 2005 eller 2006 ikke traff noen!»

Ubaydullah Hussain ble tidligere denne måneden anmeldt etter sine uttalelser om at han hjelper unge norske statsborgere med å reise til Syria.


Redde

Jøder i Norge er skremt over det de opplever som klare trusler.

- Det er skremmende. Det er ubehagelig. Når det er et miljø som klart og tydelig sier at de vil oss vondt, så blir vi engstelige, sier forstander Erwin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund tilDagbladet.

I synagogen på St. Hanshaugen er det blant annet en barnehage.

- Vi har en barnehage med rundt 30 barn. Jeg har blitt oppringt av flere bekymrede foreldre som lurer på om det er greit å sende barna i barnehagen. Hva skal jeg svare da, spør Kohn, som føler at han kan bli ansvarliggjort for barnas liv dersom truslene skulle bli til handling.

I 2006 ble det løsnet skudd mot synagogen på St. Hanshaugen, og to år senere ble Arfan Bhatti dømt for medvirkning til denne skyteepisoden. Bhatti har siden deltatt på flere demonstrasjoner sammen med de ytterliggående islamistene i Profetens Ummah.

(NTB)