Islamist fratatt statsborgerskapet av dansk høyesterett

Dansk høyesterett har avgitt en historisk kjennelse der en straffedømt for første gang er blitt fratatt sitt danske statsborgerskap.

Dansk-marokkaneren Said Mansour har bodd i Danmark siden 1984 og vært dansk statsborger siden 1988.

56-åringen er blitt dømt en rekke ganger for forskjellige forhold, blant annet våpenbesittelse og overgrep. I 2015 ble han dømt etter de danske terrorbestemmelsene for å ha offentliggjort og spredt ekstremistisk materiale og for oppfordring til terrorisme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig bestemteØstre Landsret i København, som tilsvarer lagmannsretten i Norge, at han skulle fratas statsborgerskapet. Denne dommen ble stadfestet av høyesterett onsdag.

Forsvarsadvokaten Michael Juul Eriksen opplyser at klienten ønsker å bringe saken inn forMenneskerettsdomstolen i Strasbourg, og dermed slippe utvisning fra Danmark.

– Dette er en skjellsettende dom, der noen for første gang er blitt frakjent sitt statsborgerskap på grunn av kriminalitet, sier Ole Hasselgaard ved den danske riksadvokaten.

Den danske utlendingsmyndigheten skal nå ta stilling til om Mansour kan utvises til fødelandet Marokko, noe de allerede har forsøkt forgjeves to ganger. Dermed får han trolig fortsette å bli i Danmark, men under strenge begrensninger.

Danmarks utlendings- og integrasjonsministerInger Støjberg sier hun håper det blir mulig å få sendt Mansour ut av landet.