Kurdiske sikkerhetsstyrker hjelper en av yazidiene som ble sluppet fri av IS utenfor Kirkuk. Foto: Ako Rasheed / Reuters / NTB scanpix

IS slapp fri 200 eldre, handikappede og syke barn

Minst 200 eldre, handikappede og syke barn fra folkegruppen yazidier er blitt sluppet fri av den ytterliggående gruppen Den islamske stat (IS) nord i Irak.

Gruppen ble sluppet ut lørdag av et IS-kontrollert område i nærheten av den kurdiskkontrollerte byen Kirkuk, hvor de ble tatt imot av kurdiske soldater. Det er uklart hvorfor IS har bestemt seg for å frigi yazidiene, melder BBC.

I fjor drepte og fordrev IS tusenvis av yazidier i Nord-Irak. IS erobret i august byen Sinjar, som ligger nær grensa til Syria. Erobringen førte til at befolkningen i byen, som for det meste er kurdiske yazidier, flyktet fra Sinjar. I tillegg ble titalls yazidier drept for å nekte å konverterte til islam.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Syke spedbarn

Khodr Domli, som kjemper for yazidienes rettigheter, forteller IS' hadde holdt dem fanget i den nordirakiske byen Mosul, som opprørerne erobret i fjor sommer. Domli har møtt gruppen som ble sluppet fri.

– Noen er såret, andre er handikappede og mange lider av mentale og psykiske problemer, sier han til BBC.

Blant dem var også en rekke alvorlig syke spedbarn, ifølge en Reuters-reporter på stedet.

Det ble først anslått at tallet på frigitte kurdere var 350, men det ble søndag nedjustert til 200.

Fryktet de skulle bli likvidert

Mange av de nå frie yazidiene fryktet at de skulle kjøres bort for å bli likvidert da de ble beordret inn i busser lørdag, men i stedet ble de kjørt til en grensepost mellom det IS-kontrollerte området og Kirkuk.

– Det har vært så vanskelig. Ikke bare på grunn av matmangelen, men også fordi jeg har brukt så mye tid på å være redd, sier en eldre mann i rullestol til AFP.

Iraks kurdiske peshmerga-hær drev IS ut av nordvestlige områder på tampen av fjoråret og brøt samtidig IS' langvarige beleiring av Sinjarfjellet.

Flere tusen trolig fortsatt fanget

Flere tusen medlemmer av yazidiminoriteten hadde da vært fanget i fjellet i flere måneder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men flere av den kurdiske minoritetens landsbyer er fortsatt på IS' hender, og det anslås at rundt 3.000 kvinner og barn fortsatt blir holdt fanget av IS.

Yazidiledere og menneskerettighetsforkjempere advarte i august om et mulig folkemord da opprørerne angrep i Sinjar, og dette var en av hovedårsakene til at USA begynte bombingen av IS i Irak. Siden har peshmerga erobret betydelige områder fra IS nord i Irak. (©NTB)

Les også
Tre drept i Niger-angrep
Les også
Minst sju kirker påtent i nye Charlie-opptøyer i Niger
Les også
Religion rundt forhandlingsbordet
Les også
Graffitiprotest mot Charlie Hebdo på Gazastripen
Les også
Ryddet plass til flyktninger i egen stue