PARADE: Militante islamister har siden juni rykket inn i stadig flere byer og feiret opprettelsen av et islamsk kalifat, Den islamske staten (IS). Bildet er fra Raqqa-provinsen i Syria. Foto: Reuters / NTB Scanpix

IS samler styrker nord for Bagdad

Den islamske staten IS er i ferd med å bygge opp en større styrke i den irakiske byen Qara Tappa, 122 kilometer nord for Bagdad.

Styrkeoppbyggingen skyldes trolig at IS, tidligere kalt ISIL, vil utvide fronten mot de kurdiske peshmerga-styrkene.

De sunnimuslimske ekstremistene har de siste par månedene foretatt en dramatisk erobring av store deler av det nordlige Irak og står ikke langt fra hovedstaden Arbil i det selvstyrte kurdiske området.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Se den sterke TV-dokumentaren: «Sharia og Den islamske staten kan bare bli etablert med våpen»

At de nå bygger seg opp i nærheten av Arbil og Bagdad, tyder på at de føler seg sterkere og satser på å erobre terreng i et område der de ikke har lyktes like bra som ellers.

IS har også tatt i bruk et nettverk av tunneler som Saddam Hussein bygde ut på 90-tallet for å frakte soldater, våpen og forsyninger i hemmelighet fra det vestlige Irak til hovedstadsområdet.

IS, som består av irakiske sunnimuslimer, andre arabere og utenlandske krigere, har truet med å rykke fram mot Bagdad som ledd i ambisjonene om å innføre sin radikale versjon av islam.

Les også
«Sharia og Den islamske staten kan bare bli etablert med våpen»ShariaDen islamske staten
Les også
– De kristnes eksodus fra Irak kan ikke stoppesIrak
Les også
FN: – Bare 1.000 yezidier igjen på Sinjar-fjellet i Irak
Les også
– Inntil 800.000 irakiske barn drevet på flukt
Les også
USA vil at FN skal debattere utenlandske jihadister
Les også
– IS har tatt over seks nye landsbyer i Syria