- Iransk terrornettverk i Sør-Amerika

Iran har bygd opp et omfattende terrornettverk i Sør-Amerika, hevder en argentinsk statsadvokat.

Det fin­nes ster­ke an­tyd­nin­ger om at Iran har slust inn hem­me­li­ge agen­ter til Bra­sil, Pa­ra­gu­ay, Co­lom­bia, Chile og Uru­guay, opp­gir den ar­gen­tins­ke stats­ad­vo­ka­ten Al­ber­to Nis­man i et in­ter­vju med det tyske ny­hets­by­rå­et DPA.

Nis­man etter­fors­ker at­ten­ta­tet i 1994 mot den jø­dis­ke vel­ferds­for­enin­gen Amia, og han skal over­sen­de re­sul­ta­tet av etter­forsk­nin­gen til jus­tis­myn­dig­he­te­ne i de nevn­te lan­de­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I til­legg blir det sendt til myn­dig­he­te­ne i Guya­na, Suri­nam og Tri­ni­dad og To­ba­go, opp­lys­te han på en presse­kon­fe­ran­se ons­dag.

- Vi ad­va­rer mot mu­lig­he­ten for at an­grep kan finne sted i disse lan­de­ne, men det er lan­de­ne selv som må av­gjø­re hvor­dan de vil for­hol­de seg, til­føy­de han.

Et bombe­at­ten­tat mot Is­ra­els am­bas­sa­de i Buenos Aires i 1992 kos­tet 29 men­nes­ker livet. Det irans­ke nett­ver­ket var an­svar­lig for ter­ror­hand­lin­gen, der 85 men­nes­ker ble drept.

Iran har hele tiden av­vist at lan­det hadde noe med an­gre­pet å gjøre. Iføl­ge den ar­gen­tins­ke stats­ad­vo­ka­ten sto nett­ver­ket også bak et mis­lyk­ket an­grep på John F Ken­ne­dy-fly­plas­sen ved New York i 2007.

Ar­gen­ti­na un­der­teg­net i ja­nu­ar i år en av­ta­le med Iran som blant annet betyr at fem ira­ne­re som er mis­tenkt for at­ten­ta­tet i 1994, må møte for, og la seg av­høre av, en in­ter­na­sjo­nal sann­hets­kom­mi­sjon.

En av de mis­tenk­te er Irans nå­væ­ren­de for­svars­mi­nis­ter Ahmad Wa­hi­di. To av de andre er kan­di­da­ter ved Irans pre­si­dent­valg 14. juni. (©NTB)