Iransk pastor dømt til åtte års fengsel

Iransk domstol nektet den amerikanske pastoren Saeed Abedini å forsvare seg. Nå er han dømt til fengsel.

 

Pas­tor Saeed Abe­dini har vært fengs­let i Iran siden sep­tem­ber. Etter en ukes lang retts­sak ble han søn­dag dømt til åtte års feng­sel, mel­der CBN.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nek­tet ad­gang

Abe­dini er født i Iran og har kon­ver­tert til kris­ten tro. Han har både ame­ri­kansk og iransk stats­bor­ger­skap, og var i Iran for å be­sø­ke for­eld­re­ne og drive hu­ma­ni­tært ar­beid da han ble ar­res­tert i høst.

Pas­to­ren og hans for­svars­ad­vo­kat fikk bare være til­ste­de i ret­ten én dag, Abe­dini ble til og med nek­tet ad­gang da han skul­le frem­føre for­sva­ret sitt. I ste­det fikk aktor fort­set­te med sine an­kla­ger. Blant annet ble en iransk kris­ten for­hørt om Abe­di­nis rolle i hans kon­ver­te­ring til kris­ten tro. Det ble også stilt spørs­mål om hvor­dan pas­to­ren fi­nan­sier­te rei­se­ne sine til Iran.

Bru­talt feng­sel

Søn­dag ut­tal­te ret­ten at Abe­dini er en trus­sel for na­sjo­nens sik­ker­het gjen­nom ar­bei­det sitt med å etab­le­re hus­kir­ker i Iran. I følge Ame­ri­can Cen­ter for Law and Ju­s­tice ble pas­to­ren urett­fer­dig dømt.

Di­rek­tø­ren i den ame­ri­kans­ke ret­tig­hets­or­ga­ni­sa­sjo­nen, Jor­dan Se­ku­low, kal­ler retts­sa­ken «en skam» og mener Abe­di­nis ute­steng­ning fra ret­ten er et åpen­bart brudd på men­neske­ret­tig­he­te­ne. Se­ku­low er også svært kri­tisk til at ame­ri­kans­ke myn­dig­he­ter ikke har gjort noe frem­støt i saken, til tross for at Oba­ma-ad­mi­ni­stra­sjo­nen har ut­talt at de er be­kym­ret.

Abe­dini må av­leg­ge sin straff i Evin feng­sel, et feng­sel kjent for å være av de mest bru­ta­le, skri­ver CBN.

(Dagen)