Iransk diplomat søker asyl i Norge

Mannen lever nå i skjul med sin familie etter å ha forlatt stillingen i den iranske ambassaden i Oslo.

En høyt­stå­en­de di­plo­mat ved den irans­ke am­bas­sa­den i Oslo har hop­pet av søkt om asyl i Norge. Man­nen lever nå i skjul med fa­mi­li­en, iføl­ge Dag­bla­det.

Han har iføl­geavisa vært an­satt ved den irans­ke am­bas­sa­den i flere år, men valg­te å for­la­te stil­lin­gen sin i de­sem­ber for å søke asyl.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Han øns­ker å være ano­nym av hen­syn til seg selv og egen fa­mi­lie. Han øns­ker ikke å si noe om bak­grun­nen for hvor­for han har søkt asyl, eller om­sten­dig­he­te­ne rundt det, sier ad­vo­kat­full­mek­tig Jør­gen Løvdal på vegne av di­plo­ma­ten.

Etter det Dag­bla­det er­fa­rer er både Po­li­ti­ets sik­ker­hets­tje­nes­te (PST) og Po­li­ti­ets ut­len­dings­en­het (PU) ori­en­tert om si­tua­sjo­nen, men ingen av dem øns­ker å kom­men­te­re saken.

Ikke den førs­te

Dette er den tred­je irans­ke di­plo­ma­ten som har hop­pet av i Norge de siste årene. I 2009 sa den irans­ke kon­su­len Mo­ham­med Reza He­yda­ri opp sin stil­ling ved den irans­ke am­bas­sa­den i Norge og fikk året etter inn­vil­get asyl. Dette skap­te en di­plo­ma­tisk krise mel­lom Norge og Iran.

Se­ne­re samme år hop­pet di­plo­ma­ten Farzad Far­han­gi­an ved den irans­ke am­bas­sa­den i Brus­sel av og søkte asyl i Norge. (©NTB)