Iran trosser FN, trapper opp anrikning

Iran følger ikke FNs krav om å stanse anrikningen av uran, men har tvert om trappet opp anrikningen.

Irans uforsonlige president Mahmoud Ahmadinejad sa fredag at regjeringen i Teheran ikke bryr seg om krav om at den kjernefysiske virksomheten må stanses.

Han sa at Iran er på grensen til å bli en «supermakt» og truet indirekte med å bryte med Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), som fredag offentliggjorde sin rapport til FNs sikkerhetsråd om Irans kjernefysiske program.

IAEA skriver videre at Iran verken har stanset anrikningen eller samarbeider helt og fullt med FNs inspektører. Denne konklusjonen åpner for at FNs sikkerhetsråd kan vedta sanksjoner mot Iran.

? Døren åpen

Samtidig åpner Frankrike for nye samtaler med Iran. Den franske utenriksministeren Philippe Douste-Blazy fastslår at døren fortsatt står åpen for samtaler med Iran for å finne en løsning i saken.

? Dette er en urovekkende situasjon for verdenssamfunnet. Men vi fortsetter å si til Iran at døren til forhandlinger aldri har vært stengt, sier han.

? Vi er fortsatt overbevist om at vi må finne en diplomatisk løsning på denne krisen, sier Douste-Blazy, som mener Irans ledere må skape klarhet i hvilke hensikter landet har med atomprogrammet.

Utenriksministerne fra de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd møtes 9. mai i New York for å diskutere Iran-krisen.

IAEA vil heller ikke utelukke at Iran kan ha fått plutonium fra utlandet.

USA og flere andre land mener Iran arbeider med å utvikle atomvåpen. Iranerne benekter dette og sier den eneste hensikten med atomprogrammet er å skaffe teknologi til kraftverk som kan forsyne landet med strøm.

Iranske fagfolk skal ha greid å anrike rå uran til en grad av 3,6 prosent, slik at den kan brukes som kjernefysisk brennstoff. Dette går fram av prøver som er undersøkt av IAEAs eksperter i Wien, ifølge rapporten.

«Bøller»

? Alle verdens bøller bør vite at nasjonen krever kjernefysisk energi, og Gud skje lov er vi i dag en atommakt. Hvis vi bare har tro på oss selv, er det ingen andre land som kan måle seg med oss, sa Mahmoud Ahmadinejad fredag, ifølge Irans offisielle nyhetsbyrå IRNA.

? Vi ønsker fortsatt å arbeide innenfor de rammer atomenergibyrået har satt, men hvis reglene brukes mot oss, vil vi endre vår opptreden fullstendig, fortsatte han.
Ahmadinejad gjentok en tidligere trussel om å gjøre slutt på alle FNs inspeksjoner av iranske anlegg.

Iran mener IAEA-rapporten ikke var fellende, og landet er beredt til å besvare ubesvarte spørsmål.

? Rapporten har ingen negative punkter. Den viser at byrået fortsatt har kapasitet til å vurdere Irans kjernefysiske program, sier Mohammad Saeedi, som er nestsjef ved Irans atomenergibyrå.

? Det viktigste er at spørsmålene omkring Irans kjernefysiske program bør løses gjennom samtaler, fortsetter han.

USA, men også Storbritannia og Frankrike, krever at verdenssamfunnet gir et klart svar på iranernes opptreden.

Diplomati

Tidligere IAEA-sjef Hans Blix tror ikke FNs sikkerhetsråd vil vedta sanksjoner mot Iran. Han sier til TVNorge at FN neppe kan vedta økonomiske eller militære straffetiltak mot regjeringen i Teheran.

? Slike sanksjoner krever at Irans atomprogram betegnes som en fare for verdensfreden. Jeg synes det er vanskelig å hevde at Irans mulighet til å ha en atombombe om fem til ti år er en trussel mot freden i dag, framholdt Blix.
USAs president George W. Bush sa fredag at han ønsker å løse Iran-krisen «med fredelige og diplomatiske midler». Storbritannias utenriksminister Jack Straw sa at britene vil be FNs sikkerhetsråd trappe opp presset mot regjeringen i Teheran.

Den britiske FN-ambassadøren Emyr Jones Parry opplyste at han og hans kolleger fra Frankrike og Tyskland arbeider med et resolusjonsforslag som er ment som svar på Irans avvisning. Resolusjonen kan være klar til behandling i Sikkerhetsrådet til uken, sa Parry.

Kinas FN-ambassadør Wang Guangya framholdt på sin side at de fleste av Sikkerhetsrådets 15 medlemsland ønsker en fredelig løsning på konflikten med Iran. Ingen bør foreta seg noe som kan gjøre situasjonen i regionen rundt Iran og Irak enda mer vanskelig, sa Wang.

©NTB