Iran tilbyr seg å mekle i Syria

Irans pre­si­dent Has­san Rou­ha­ni til­byr seg å mekle mel­lom den sy­ris­ke re­gje­rin­gen og opp­rø­rer­ne.

«Vi må slå oss sam­men og ar­bei­de kon­struk­tivt for na­sjo­nal dia­log, enten det er i Syria eller i Bah­rain. Vi må skape en atmo­sfæ­re der re­gio­nens folk kan be­stem­me over sin egen skjeb­ne», skri­ver Hassan Rou­ha­ni i et inn­legg i Wash­ing­ton Post.

Ut­spil­let er det siste av flere de siste da­ge­ne hvor den nye irans­ke pre­si­den­ten synes å strek­ke ut en hånd til det in­ter­na­sjo­na­le sam­fun­net.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tors­dag ba han om et møte med Frank­ri­kes pre­si­dent François Hol­lan­de under FNs ho­ved­for­sam­ling i New York, og dagen før kalte han en brev­veks­ling han har hatt med pre­si­dent Ba­rack Obama, po­si­tiv og kon­struk­tiv.

I et in­ter­vju med den ame­ri­kans­ke TV-ka­na­len NBC fast­hol­der han at Iran aldri vil ut­vik­le kjerne­fy­sis­ke våpen.

Grip sjan­sen

I inn­leg­get i Wash­ing­ton Post ber han sine mot­par­ter om å gripe an­led­nin­gen til å inngå i kon­struk­tivt sam­ar­beid.

«Jeg opp­ford­rer dem til å gjøre det beste ut av man­da­tet for et klokt en­ga­sje­ment som mitt folk har gitt meg, og gi en ærlig re­spons på min re­gje­rings inn­sats for kon­struk­tiv dia­log», skri­ver han.

Oba­ma-ad­mi­ni­stra­sjo­nen ser med en viss skep­sis på Rou­ha­nis ut­spill. USA har an­klagd Iran for å støt­te opp under re­gi­met til Bashar al-As­sad med våpen, pen­ger og styr­ker. Men ikke desto mind­re har Obama selv også kalt brev­veks­lin­gen med Rou­ha­ni for po­si­tiv.

Møte i FN

Etter de for­son­li­ge di­plo­ma­tis­ke røyk­sig­na­le­ne de siste da­ge­ne vur­de­res det både i Te­he­ran og i Wash­ing­ton om det er verdt ri­si­ko­en å få til et møte mel­lom de to pre­si­den­te­ne i New York neste uke.

Uten di­plo­ma­tis­ke for­bin­del­ser kan de to lan­de­ne bare kom­mu­ni­se­re gjen­nom mel­lom­ledd, men det kunne endre seg om det blir noe av et møte i FN.

Ingen av par­te­ne vil på nå­væ­ren­de tids­punkt ute­luk­ke det som ville være et his­to­risk hånd­trykk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det hvite hus sa tors­dag at et møte er mulig om Iran sig­na­li­se­rer at de mener alvor med ut­spil­le­ne om å oppgi atom­pro­gram­met sitt, og Rou­ha­ni sa i Te­he­ran at han ikke ser bort fra et møte. Alt er mulig, sa han.

Ut­strakt hånd

- Det er mulig, men så har det all­tid vært mulig. Den ut­strak­te hån­den har vært der siden det øye­blik­ket pre­si­den­ten ble tatt i ed, sa Det hvite hus' tals­mann Jay Car­ney og viste til at Obama i sin førs­te valg­kamp var åpen for di­rek­te for­hand­lin­ger med Iran under visse om­sten­dig­he­ter.

Så lenge Mah­moud Ah­ma­dine­jad var pre­si­dent, ble ikke det mulig, men de nye sig­na­le­ne fra Rou­ha­ni har pir­ret nys­gjer­rig­he­ten i Wash­ing­ton og gitt håp om en løs­ning på den lange stri­den om Irans atom­pro­gram.

USA og de øv­ri­ge vest­li­ge lan­de­ne mener at Iran er i ferd med å ut­vik­le atom­vå­pen, noe Iran nek­ter for.

(©NTB)

Les også
Assad: Ingen borgerkrig i Syria
Les også
FN-rapport: Saringass brukt i Syria