Iraks ekspresident Talabani er død

Iraks første kurdiske president Jalal Talabani er død, 83 år gammel. Den populære geriljalederen ble en politisk brubygger i det krigsherjede landet etter 2003.

Talabani døde tirsdag på et sykehus i Berlin. Han har slitt med hjertet og har de siste årene vært innlagt i flere perioder etter at han ble rammet av slag i 2012.

Da Talabani ble president i 2005, hadde han allerede satt sitt merke på Iraks historie gjennom flere tiår, som revolusjonskriger, diplomat og forhandlingsleder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Talabani ledet en av Iraks viktigste kurdiske fraksjoner, Kurdistans patriotiske union (PUK). Etter USAs invasjon og Saddam Husseins fall i 2003 ble han president.

Mekler

Talabani vil bli husket blant annet som en forsonende og karismatisk statsmann som hadde en egen evne til å bygge bru mellom irakiske sjiaer, sunnier og kurdere.

Den normalt seremonielle rollen som president brukte han nemlig til å mekle fram avtaler mellom rivaliserende politiske grupper i det stadig mer splittede landet.

I de kurdiske delene av Nord-Irak ble han av mange bare omtalt som «mam» – onkel. Talabani kom fra en innflytelsesrik familie i provinsen Arbil. Han snakket flere språk flytende, deriblant arabisk, engelsk, kurdisk og persisk. Etter å ha fullført jusstudier i 1959, sluttet han seg til den kurdiske peshmerga-hæren og opprøret mot Bagdad-regjeringen.

Da det kurdiske opprøret for uavhengighet ble knust i 1975, nektet Talabani å gi seg. Han brøt dermed med det dominerende Kurdistans demokratiske parti (KDP) og dannet PUK, som han ledet fram til sin død.

Iran-venn

Under krigen mellom Iran og Irak på 1980-tallet tok PUK Teherans side i et forsøk på å presse Saddam. Partiet har beholdt sine tette bånd til Iran, mens KDP, som med Mahmoud Barzani i spissen styrer den kurdiske regionen i dag, står Tyrkia nær.

Talabani ble i 2005 Iraks sjuende president. Han ble gjenvalgt i 2010 etter å ha framforhandlet en maktdelingsavtale mellom de to viktigste sunnimuslimske og sjiamuslimske koalisjonene i nasjonalforsamlingen.

Talabani var på sykehus i Tyskland under den omstridte folkeavstemningen i september, da et flertall trosset Bagdads vilje og stemte for uavhengighet for Kurdistan. Talabanis kone, Hero, deltok på valgkamparrangementer sammen med regionspresident Barzani.