Internatelever ber Siv Jensen på intimkonsert

Elever på Kongshaug Musikkgymnas vil gjerne vise finansminister Siv Jensen at internatlivet handler om mer enn tall.

– Jeg elsker musikk og Kongshaug er en veldig bra musikkskole. Her får man noe man ikke ville fått på en vanlig offentlig skole.

Det forteller Thea Ulrike Andersson (16) fra Kongsvinger. For henne handler internatlivet på Kongshaug Musikkgymnas på Lepsøy i Os i Hordaland om trygghet både for foreldrene og henne selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Foreldrene mine hadde aldri latt meg bo alene på hybel for å studere. Da måtte jeg ha klart meg helt alene. Her på internatet er vi under oppsyn, og vi får mat til faste tider, sier Andersson.

For Andreas Vegge (18) fra Lyngdal er musikk det store i livet. For han var internatlivet og miljøet på skolen avgjørende for hans elevtilværelse her.

– Årene på Kongshaug har vært de beste i mitt liv. Det er mye takket være internatlivet. Man blir nesten kastet inn i en ny familie. Vi bor veldig tett med mennesker som kan bli dine beste venner resten av livet, sier Vegge.

«Helt genialt»

Han mener kombinasjonen av musikkgymnas og internatliv er «helt genialt».

– Det blir så mye mer meningsfylt når man får dele musikken med andre. Det tar ikke lang tid å finne andre elever du kan «jamme» med på internatene etter skoletid. Det skaper et godt miljø, sier Vegge.

Han får støtte av Ulrik Snibsøer (16) som flyttet helt fra Longyearbyen for å bli elev på Kongshaug Musikkgymnas.

– For meg var det ikke fristende å bo på hybel. Her er det trygt å bo samtidig som jeg får drive med musikk, sier Snibsøer.

Da Armida Harila (17) fra Vadsø i Finnmark skulle velge videregående skole, fikk hun høre fra sine eldre søsken at overgangen fra å bo hjemme til internat var mye enklere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De er enige om at de ville ha gått glipp av «de gode skoleårene» her, om det ikke var for skolens internat.

– Ikke bare rikinger

I desember kom sjokkbeskjeden fra Skatt Vest: Skatteetaten vil ikke lenger gi Kongshaug Musikkgymnas momskompensasjon for internatdrift.

Kongshaug Musikkgymnas har fått et brev med varsel om at de ikke vil få momskompensasjon for et nybygg, og at skattekontoret nå vurderer å kreve inn beløpet tilsvarende avgift de siste ti årene. Det vil i så fall gi dem en ekstraregning på mer enn seks millioner kroner.

Rektor Oddvar Rotvik ved Kongshaug Musikkgymnas sier det ikke blir aktuelt å legge ned skoledriften om momskravet med tilbakevirkende kraft må betales, men understreker at skolen vil havne i en svært vanskelig økonomisk situasjon som trolig vil ramme elevene.

– Det ligger i kortene at vi med momskravet må øke elevbetalingen. Vi ønsker ikke at dette skal være en skole for de aller rikeste. Dette er en skole som ungdom over hele landet skal kunne ha glede av, sier Rotvik og fortsetter:

– Det er nettopp internatlivet som løfter skolens miljø og gjør dette til noe mer enn en vanlig dagskole. Det blir et nettverk og et vennskap, og elevene får et hjem som er trygt, sier Rotvik.

– Ta ansvar, Jensen!

I forrige gjorde finansminister Siv Jensen det klart at hun ikke finner grunnlag for å gå ytterligere inn i saken.

– Jeg syntes Siv Jensen bør ta ansvar nå. De tre årene på internat er en viktig del av livet vårt. Det har så stor betydning for oss å bo her, sier Armida Harila (17) og får støtte fra de andre elevene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ikke bare bør hun ta ansvar, hun bør også ta hensyn. Jeg tror internatlivet vil forme mye av den personen vi blir senere i livet, skyter Andreas Vegge (18) inn.

De ønsker finansminister Siv Jensen hjertelig velkommen til en intimkonsert og omvisning på skolens internat, for å vise henne at internatlivet handler om mer enn bare tall.

– Arbeidsuhell

Rektor Oddvar Rotvik mener saken nå må løses politisk. Han er skuffet over av Jensen ikke brøt igjennom i denne saken.

– Jeg forventer nå at de andre politiske partiene tar tak i saken. År etter år kommer det et eller annet uventet fra enten Lånekassen, departementet eller fra Skattedirektoratet.

– Vi kan ikke ha det slik. Det har vært nok. Nå må vi drive skole og slippe å ha så mye fokus på ting som ligger utenfor vår kontroll. Jeg er optimistisk med tanke på at dette må være et arbeidsuhell fra Siv Jensen, sier Rotvik.

Les også: